Picture
Тази година фокусът на дейността ни бе насочен основно към реализирането на две вълнуващи инициативи за насърчаване и подкрепа на брака и семейството.
 
Първата е Седмицата на брака, която се проведе за пета поредна година в България между 7 и 14 февруари, и на която “Асоциация общество и ценности” е инициатор и координатор в страната ни.
 
Благодарение активното включване на приятели и съмишленици Седмицата на брака получи подкрепа от уважавани в обществото личности и брачни двойки (виж повече на: goo.gl/Oa8ICL). С посланието и примера си, споделени във видео интервютата, които направихме с тях, десетки хиляди хора бяха достигнати и вдъхновени за ценността на брака. 
 
Седмицата бе подкрепена и от кмета на гр. София – г-жа Фъндъкова. По време на инициативата различни организации се включиха с провеждането на събития - семинари, концерти, чествания и др. Асоциация общество и ценности организира семеен семинар и участва активно в медиите и други събития, по повод седмицата.  


 
Picture
28-те страни-членки на Европейския съюз постигнаха принципно съгласие на 17 юни в подкрепа на "ЛГБТИ равноправието” и исканията на хомосексуалните активисти в Европа за мониторинг на правата на ЛГБТИ в европейските страни, и "борбата с дискриминацията, на основата на сексуална ориентация и полова идентичност."

По силата на споразумението Комисията на ЕС по въпросите на правосъдието, потребителите и равенството между половете ще следи "положението на ЛГБТИ хора в Европейския съюз и извън него,” и ще докладва редовно на ЕС, според комисар Вера Журова.


 
Picture
На 13 февруари, в навечерието на празника на любовта, Асоциация Общество и Ценности организира двучасов семинар в столицата на тема: “Как да изградим брака, за който мечтаем?.” Повод за събитието е Седмицата на брака, която се провежда за пета поредна година у нас. 

Евгений Николов, член на управителния съвет на сдружението, бе водещ на събитието. Той откри семинара с приветствие към участниците. Кратък поздрав и представяне на Седмицата на брака, направи Михаела Джоргова, председател на сдружението.

Говорител на събитието бе Стоян Георгиев, семеен терапевт и консултант с богат опит и практика, основател на сайта semeistvo.bg и автор на няколко книги в сферата семейството.


 
Picture
В дейността си като сдружение ще запомним 2015-та година с няколко неща. Едно от тях е мащабното разгръщане на Седмицата на брака.

Тя се проведе за четвърта поредна година у нас. Над два пъти повече брачни двойки се включиха в ежедневните предложения на Седмицата за задълбочаване на близостта в брака си, спрямо 2014г. Вследствие на кампанията някои от тях ни писаха, че са взели решение да отделят повече време един на друг. Други споделиха, че Седмицата е освежила взаимоотношенията им и че са открили повече занимания, които харесват да правят заедно. 

Успяхме да говорим много повече за ценността на брака и брачната институция в медиите. В рамките на девет дни имахме девет телевизионни участия в ефира на националните телевизии.


 
Picture
Каним ви тази събота, 19 декември от 11:00 до 12:00ч. на неформална среща за приятели и съмишленици на Асоциация Общество и Ценности. Тя ще се проведе в сградата на читалище “Факел”, гр. София, ул. Раковски 12 (входа се намира откъм ул. Тимок).

По време на срещата ще поговорим защо има смисъл да бъдем активни граждани и как можем да променим към по-добро обществото, в което живеем. Ще споделим накратко за дейността ни като сдружение и как всеки, който желае, може да се включи. Ще има възможност да зададете своите въпроси, да се запознаем и разговаряме.

Входът е 3 лв. на човек, с цел покриване разходите по наема на залата и за набиране на средства за предстоящия ремонт на залата. Тази такса ви дава възможност да присъствате на презентациите през целия ден от 10:30ч. до 16:30ч. Организатор на събитието е фондация “Път към човека”, а поканата им към нас е част от тяхната благородна кауза “Събуди се”. 

Повече информация за събитието вижте на: https://www.facebook.com/events/1222252034457369/

Добре сте дошли!

 
Picture
По време на събитие с домакин седмичното списание Политико, вицепрезидентът на Европейската комисия - Франс Тимерманс обеща да започне кампания, която да прокара законодателство на равнище ЕС, което да гарантира, че "браковете” на еднополовите двойки, чиито правоотношения са били признати от държава-членка, се признават в целия Европейски съюз.

"Аз лично ще се заема с това и ще го придвижа напред", каза той. "Дори и да не искате да имате еднополови бракове във вашата страна, най-малко имайте благоприличието да приемете, че други страни разполагат с тях и признайте тези бракове, когато хора, които са встъпили в брак, се преместят във вашата страна.” 


 
PictureРичард Пейдж
Дейли мейл съобщава, че във Великобритания висш съдебен служител е бил наказан за изразяване на мнение, че децата би трябвало да бъдат отгледани от майка и баща.

Ричард Пейдж споделил пред колеги при закрити врати по време на заседание свързано с осиновяване, че мисли, че би било по-добре за едно дете да бъде възпитано в традиционно семейство, а не от гей двойка.

Той бил шокиран седмица по-късно, когато разбира, че е бил докладван на наблюдаващите органи в обвинения за съмнителни предрасъдъци, и е отстранен да заседава по семейни дела.  

68-годишният съдия, християнин по убеждение, е признат за виновен за "сериозно нарушение" на правата, вследствие на което е служебно отстранен. Казано му е, че трябва да присъства на краен курс по равенство на половете. Съдия Пейдж споделя, че е подложен на "огромен натиск" да не изразява своите убеждения.

източникwww.dailymail.co.uk
превод: Асоциация Общество и Ценности 
Picture
В навечерието на предстоящите празници бихме искали да споделим по-важното от това, което гражданско сдружение Асоциация Общество и Ценности (АОЦ) направи през 2014г. 

Тази година, за трети пореден път, отбелязахме Седмицата на брака (7-14.02). АОЦ е инициатор и координатор на тази международна инициатива у нас, с която целим да обединим обществените усилия за насърчаване на брака и традиционните семейни ценности. Вследствие кампанията ни в социалните мрежи, само за два дни, над 300 двойки се абонираха да получават от нас всеки ден от Седмицата предложения за задълбочаване близостта помежду си. По време на тази кампания водещ, в една от слушаните радиостанции, ни предложи да продължим темата за брака. В продължение на три месеца съдействахме с участието на различни семейни двойки, които разговаряха за брака в ефира на радиото. Записите от интервютата можете да видите в сайта на инициативата www.brak.bg.


 
Организирана от фондациите Св. Андрей I-ви и Свети Василий Велики, конференцията се провежда с подкрепата на федералното правителство и много от водещите говорители са настанени в изключително луксозният президентски хотел, който е предназначен за официални държавни лица. 

Форумът бе открит с откровена и смела декларация в три страници в защита на живота, семейството и вярата. "Нашият свят преживява епоха на нестабилност и социална криза, тясно свързани помежду си с глобалните трансформации във всички ключови сфери на човешкото развитие и цивилизация", се посочва в началото на декларацията.  

"Значителните мащаби на сегашната глобална нестабилност е причинена от "чувствителната култура" и модерното измерение в световната история, унищожаването на моралните стандарти като доброта, истина и красота и унищожаване на вярата в създаден естествен ред, което отличава доброто от злото."

Списъкът с говорителите съдържа водещи лидери на семейни движения от целия свят, както и представители на руското правителство, православната църква, включително встъпително слово от руския патриарх Кирил. 

Сред представителите на правителството са заместник-председателят на Държавната Дума, министъра на културата, както и на председателя на Комитета за наука, образование и култура.

Международният характер на форума проличава и от презентаторите, дошли от всяко кътче на земното кълбо, включително Нигерия, Филипините, Гърция, Италия, Унгария, Канада, Франция, САЩ, Китай, Ирландия, Великобритания, Иран, Белгия, Испания , Норвегия, Аржентина, и много повече. 

Първият ден от форума завърши с награди за руските журналисти, които са насърчавали традиционното семейство, живота и вярата.

автор: Джон Хенри-Уестън
източник: http://www.lifesitenews.com/news/conference-promoting-large-families-in-russia-amazes-westerners
превод от английски: Асоциация Общество и Ценности 
Pictureснимка: Associated Press
от Остин Ръс 

Върховният съд за правата на човека в Европа заяви, че европейските ЛГБТ нямат право на еднополов брак. 
Конкретният съдебен случай показва колко сложни са станали сексуалните и брачните норми в този нов транссексуален свят.

Случаят възникнал след като мъж във Финландия (женен и с дете) решил, че желае да живее като жена. След операция за смяна на пола той се опитал да промени своя граждански идентификационен номер от мъжки на женски. Това му било отказано, тъй като според закона е необходимо да има съгласието на съпругата си, за да може бракът им да бъде трансформиран във фактическо съжителство,с което тя не се съгласила.