Picture
Когато Германия легализира проституцията, само преди повече от десетилетие, политиците се надяваха, че това би създало по-добри условия и повече автономия за проституиращите. Но, не се получи така. Експлоатацията и трафикът на хора продължават да бъдат значителни проблеми. От екипа на Шпигел.
Санандрей е бедно село в Румъния със стари къщи и кални пътища. Около 80% от по-младите жители са безработни и едно семейство може да се счита за щастливо, ако притежава градина и отглежда картофи и други зеленчуци.
Алина стои пред къщата на родителите си, едни от най-възрастните в Санандрей, обута с кожени ботуши и дънки. Разказва защо е искала да избяга от къщи преди четири години, точно след навършване на 22. Говори за баща си, който пиел и биел жена си и понякога малтретирал и дъщеря си. Алина нямала работа и пари. От новия приятел на нейна приятелка чува за възможностите, които се предлагат в Германия. Разбира, че проститутка може лесно да печели 900 евро (1,170 долара) на месец там. Алина започва да обмисля чутото. Всичко друго изглежда по-добро от Санандрей. „Мислех, че ще имам своя стая, баня и не много клиенти.“ - казва тя. През лятото на 2009 тя и приятелката й се качват в колата на гаджето на приятелката й и карат през Унгария, Словакия и Чехия докато стигнат столицата на Германия, не модерния квартал Мите в сърцето на града, но близо до летището Шьонефелд, където наименованието на обекта само говори за собственика: Airport Muschis („Котенца на летището“). Публичният дом специализирал в абонаментен секс. За такса от 100 евро (129 долара) клиент може да прави секс за колкото време и колкото често иска.


 
Picture
Уважаеми г-н Плевнелиев, 
Уважаеми г-н Борисов,
Уважаема г-жо Цачева, 
Уважаеми председатели на парламентарните групи в 43-то НС, дами и господа народни представители, 

С настоящето отворено писмо, като представители на различни организации, бихме искали да изразим нашата сериозна загриженост относно подготвящия се в момента проектозакон за легализиране на проституцията в страната ни, по инициатива на народния представител Стефан Кенов.

Склоняването и въвличането към проституция само по себе си е престъпление, а търговията с човешка плът е сред най-сериозните нарушения на човешките права. Приемането на закон за легализиране на тази дейност ще сложи печата на обществено одобрение върху този престъпен бизнес и ще даде зелена светлина за разрастването му.


 
PictureСнимка: Sofia Photo Agency
Преди повече от месец Асоциация Общество и Ценности изпрати заявления за достъп до обществена информация до 16 общини в страната ни. Целта бе да се види каква е събираемостта на данъците от лицата упражняващи професията компаньон/ка, която от дълги години е легализирана у нас. 

От информацията получена до момента от София, Варна и Бургас се оказа, че за изминалите общо седем години (2008-2014) едва две лица са платили патентен данък. Едното за един месец, а другото за три месеца.  Общата внесена сума е 6 385 лв., което прави средно 912 лв. на година приход за хазната.  

Тези факти още по-красноречиво доказват, че държавата не е способна да се погрижи за заетите в тази професия лица, нито да събере полагащото и се. 

Остава въпросът кой действително ще спечели от разрастването на секс-индустрията, а от там и на трафика на хора с легализирането на проституцията?

Няма страна, която да го е направила и да не е последвало увеличаване трафика на хора, секс-индустрията и детската проституция. 

Нека защитим жените и децата като кажем НЕ на легализирането на проституцията в България с подкрепата на петицията на: http://civilactionbg.com/?p=19


Споделете я по имейл, фейсбук и туитър с други ваши приятели, за да може тази информация да достигне до повече хора.

Дай своя глас и кажи НЕ на легализирането на проституцията в България на: http://civilactionbg.com/?p=19 

 
Picture
От медиите стана ясно, че до седмици ще бъде готов проектозакон за легализиране на проституцията в България. Опитът на други страни показва, че това ще доведе до увеличаване трафика на хора, разрастване на секс-индустрията и детската проституция.  

Инициативата е на народния представител Стефан Кенов от партия Български демократичен център на Христо Ковачки.  Целта е легализиране на публичните домове и плащането на данъци.  
Абдикирането на държавата от неспособността и отговорността да се справи със събирането на данъци и такси от клубовете и практикуващите за последното десетилетие професия “компаньон/компаньонка” е още едно доказателство, че държавата няма да спечели от това. 

Нещо повече, склоняването и въвличането към проституция само по себе си е престъпление, а търговията с човешка плът е сред най-сериозните нарушения на човешките права. Приемането на закон за легализиране на тази дейност ще сложи печата на обществено одобрение върху този престъпен бизнес и ще даде зелена светлина за разрастването му.

Цинично е да се правят сметки за постъпленията от проституция, когато става въпрос за живота и бъдещето на българските момичета, жени и деца.

Затова каним всеки от вас да подпише петицията, адресирана до управляващите на: http://civilactionbg.com/?p=19 

Дайте своя глас с подкрепата на петицията за спиране легализацията на сексуалната експлоатация на хора у нас!

Прочетете и подпишете петицията от ТУК    
Споделете я също с вашите приятели за подкрепа!

 
Picture
Всяка година повече от 10 000 българки стават жертва на трафик. Европол определя България, като една от шестте основни източници на жертви на трафик в ЕС, заедно с Украйна, Русия, Румъния, Молдова и Нигерия. Българските жени съставляват най-голямата народностна група в сферата на проституцията в Западна Европа. 70 % от проститутките в Брюксел са от България. 11,2 процента от проституиращите насила жени в Германия са българки. 

Много от момичетата са се записали за работа като детегледачки, сервитьорки, модели или домашни прислужници. Обявите обещават добра заплата за млади жени. Така те напускат домовете си в търсене на по-добър живот.


 
Picture

От 1-ви до 18-ти октомври ще се проведе кампания за намаляване трафика на хора и сексуалната експлоатация в Европа

Повечето от хората днес приемат свободата за даденост. Според данни на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа над 3 милиона души в цяла Европа нямат никаква свобода.  Мъже, жени и деца стават жертви на трафик, поробени в сексуална или трудова експлоатация. 

Кампанията "18 дни свобода" стартира в социалните мрежи на 1 октомври, 2014 год. За осемнадесет дни приятели на свободата са поканени да публикуват снимки в отговор на въпроса: "Какво е за теб свободата?", като използват #18daysoffreedom  #18днисвобода. 

Инициативата цели да ангажира обществеността за защита на жените, мъжете и децата, използвани за сексуални и други цели, и да подчертае важността да се приеме законодателство, спомагащо за намаляване търсенето на тези услуги. 


 
Picture
Това се планува да стане с приемането на новия Наказателен кодекс. Отпадането на един единствен член ще направи проституцията да процъфти необезпокоявана навсякъде – по улиците, до детските градини и училища, паркове и градинки.

Член 329, който не фигурира в новия НК гласи следното:

(1)Пълнолетно работоспособно лице, което продължително време не се занимава с общественополезен труд, като получава нетрудови доходи по непозволен или неморален начин, се наказва с лишаване от свобода до две години или с пробация.(2) Който системно се занимава с просия, се наказва с пробация за срок до две години.


 
Picture
По време на кампанията "Гражданско действие срещу легализацията на проституцията" при нас съвет потърсиха хора, в чиито жилищни входове денонощно кипи "неуморен" труд. Или с други думи необезпокоявани от никого сводници развиват дейността си в жилищни кооперации.

По неофициални данни от медиите в столицата има над 100 такива домове. Те са известни и на таксиметровите шофьори, на които често им се налага да извозят клиентите си до тях. Много хора от страх да не пострадат не смеят да предприемат някакви действия. Други не вярват, че могат да променят статуквото, а трети искат, но не знаят как.


 
Picture
Тези дни медиите бяха заляти с новини за бомбените взривове в два нелегални публични домове в центъра на София. Часове след инцидента вътрешният министър Михаил Миков съобщи, че взривените заведения са били наблюдавани от полицията, защото там имало лица, срещу които се водели досъдебни производства. В същото време министърът нарече странно твърдението за „съществуването на широка мрежа от бардаци в центъра на София." 


 
Picture
„Регулация" и „контрол" бяха ключовите думи при обявяване страртирането на работната група за изготвяне на законопроект за легализиране на проституцията през февруари миналата година. Това заяви лично тогава нейният председател и заместник министър на вътрешните работи господин Камен Пенков.

Към настоящият момент работата на сформираната през февруари миналата година работна група е преустановена.
През декември излезе противоречива информация по този въпрос в медиите, но МВР наскоро я опроверга в отговор на официално отправено запитване. 

В продължение на близо шест месеца през 2007 година от медиите се чуваха реплики от сорта: „и за държавата няма и стотинка", гръмки заглавия във вестниците ни убеждаваха, че „проститутките ще запълнят дупките" и т.н.