Picture
Израстнал и възпитан съм в семейството на православен свещеник.  Учили са ме, че няма безгрешни хора, че хората са различни и дори уникални по идентичност, външен вид, душа. Възпитан съм във възможно най-висшата степен на толерантност, разбиране, приемане на другите с техните особености. Учен съм да не отвръщам на злото със зло. Без да търсят одобрение от околните ме учеха с личен пример, че когато се ожениш приемаш, обичаш човека до себе си за цял живот, в добро или лошо с пари или когато парите са намалели.  

Това бяха хора, които дори и не си представяха развода като възможност, дори и не си представяха да разнообразят живота си с друг мъж или жена.  Разказваха ми че и преди тях са постъпвали така. И виждайки ги щастливи, успешни, реших за себе си, че това е добре и аз ще действам така. Въпроси, с които днес се сблъскваме мъж ли съм, жена ли съм, нещо друго ли съм, при тях бяха много просто решени, а и мен така ме учеха-сваляш гащите в банята и кавото видиш това си! И пак ги виждах щастливи. 


 
Picture
Здравейте, приятели! Бих искала лично, доколкото е възможно това обръщение да е лично, да благодаря на всеки от вас, който  взе присърце моята номинация  за Евроизбори ‘2014 и видя в нея възможност за влияние в българското общество и политика.  

Както много пъти съм казвала – ценностите се носят от хора преди да се превърнат в политики. В политиката и обществото гарант за защита на определени ценности може да бъде единствено силното присъствие в тях на личности, които  припознават за свои тези ценности.  Смятам, че през годините ясно съм показала какви са ценностите, които аз защитавам и принципите, които отстоявам. 


 
PictureЛ. Тошев на сесия в ПАСЕ
    Лъчезар ТОШЕВ 

     България се намира в остра криза на представителната демокрация! Тази криза е феномен, който се наблюдава не само у нас. Но без съмнение тя е симптом за разрушаването на обществения договор, без който нацията се превръща в група хора, живеещи към дадения момент на една и съща територия. 
     Чувството за “заедност” все повече изчезва. Разрушаването на системата от морални ценности и егоцентризмът стават все по-голям проблем за обществата в Европа. А за България този въпрос стои особено остро. Българското общество е едно от най-разединените в света. Това показват данните от публикуваното наскоро изследване на германската Фондация "Бертелсман", включващо 34 страни. А освен това от три години насам българският народ води световната класация за най-нещастен народ. Чувства се остра липса на справедливост, която се изразява в протестите, които разтърсват нашето общество през тази година! Добре е да се запитаме защо е така? Може ли да продължим да живеем в подобна безпътица? Не е ли време да потърсим заедно решение?
 

     Диагноза на развитието на обществото 

     След премахването на комунистическия режим нашето общество не постигна национално помирение.


 
Aсоциация Общество и Ценности напълно подкрепя и апелира към своите съмишленици за активно участие в демократичните граждански протести срещу непрозрачните назначения на компрометирани личности на ключови постове във властта  и срещу срастването на престъпността и корупцията с политическата система.

По-долу публикуваме писмото на Георги Александров, което бихте могли да разпратите до посочените инстанции. 

 
Picture
  Уважаеми приятели,
   На 27. 01. 2013г. ще се състои национален референдум, на който всички имащи право на глас ще гласуват с „ДА” или „НЕ” в отговор на въпроса: „ДА СЕ РАЗВИВА ЛИ ЯДРЕНАТА ЕНЕРГЕТИКА В БЪЛГАРИЯ ЧРЕЗ ИЗГРАЖДАНЕ НА НОВА ЯДРЕНА ЦЕНТРАЛА?”.

   Този въпрос е подменен от тeзи, които на всяка цена искат да се построи АЕЦ ”БЕЛЕНЕ” със следния въпрос: „Искате ли да имате по-евтин ток?”.  Така поставен въпросът, всеки ще отговори с „ДА”. Така са събрани и тези 700 000 подписа, необходими за референдума.


 
Picture
Преди десетина дни написах онлайн оплакване относно секс магазин, който се намира на 30 метра от 125 училище, където учат две от моите деца и който се рекламираше изключително агресивно с  огромни разголени плакати. Само след 4-5 дни получих обаждане от столичния инспекторат и плакатите на магазина бяха свалени.

Истината е, че мен този магазин ме дразнеше сигурно от 2 години, но все отлагах да пусна жалба по ... разни причини - съмнявах се, че нещо ще се случи, все съм заета с "по-важни" неща и т.н. В един момент обаче картинката от една полугола жена стана една жена + един мъж + още една жена. Ядосах се и си казах: "Гледай, понеже никой не реагира, това нещо се разраства и вирее все по-добре - като плевел." 
И така, скъпи приятели и особено родители, искам да ви кажа: Бъдете смели и не отлагайте това, което ви гложди отвътре!

Гергана Иванова, майка

 
Picture
Преди около 3 години видях една гадна реклама на автомивка на главен път Е79 в Драгичево, посока Перник. Тогава пратихме няколко писма до властите в района, в резултат на което тя бе сменена!

Наскоро пак минахме по този път и с удивление установих, че старата реклама отново е сложена на същото място! Това определено ме ядоса и този път реших вместо да пиша писма, направо да се обадя на кмета на Драгичево. Човека леко се учуди с какво го занимавам и ми каза, че в момента е в Перник и нищо не може да направи. Разбрахме се да се чуем по телефона след няколко дни. За мое най-голямо учудване той ми върна обаждането за по-малко от час и само ме попита „За рекламата с момичето по бански ли става въпрос? В момента се сваля пред очите ми!“ С какво друго ми остана да му отговоря освен с едно „Благодаря Ви!“

Приятели, не е толкова важно какво правим, а какво НЕ правим, криейки се зад нашите вечни оправдания и извинения колко сме прецакани и как другите все са ни виновни...

Иван Василев

Иван Василев е един от активните членове на Асоциация Общество и Ценности. Вълнуват го различни теми, свързани с развитието на нашето общество, но темата, която винаги го предизвиква към реални действия е тази за премахването на рекламите със сексуален подтекст. 
"Не само че е абсолютно нередно такива реклами да са поставени на места, достъпни до погледите на децата, но освен това се създава грозен имидж на нашата страна," споделя Иван.

 
 
Picture
Тази сутрин зареждам с гориво в ОМВ, отивам да платя и пред погледа ми на лавицата с вестници и списания лъсва корицата на сп.Плейбой. С възмущение се обръщам към продавачката, изнасям й една лекция, след което тя ми посочва телефона за впечатления от клиенти. Обаждам се и операторката записва моето оплакване от перверзните материали изложени в може би най-голямата верига бензиностанции в България.

В продължение на няколко часа получавам две последователни обаждания от служители на ОМВ, второто от мениджъра, отговарящ за всички печатни издания в цялата верига. Обяснява ми, че това не е тяхна политика материали с подобно съсържание да бъдат излагани по този начин и със сигурност ще вземат мерки не само за тази бензиностанция, но и ще използват сигнала за проверка по другите 90 такива в цялата страна.

Дали ще го направят или не, аз не знам, но съм склонен да мисля, че не получават подобни обаждания толкова често.  Ти имаш глас използвай го.

Александър Джоргов