Picture
София 07.02.2017г. Днес започва Седмицата на брака, която ще се проведе от 7-ми до 14-ти февруари, за шеста поредна година у нас. Тя е вдъхновена от международната Седмица на брака, която се провежда ежегодно в над 23 страни по света. Нейната цел е да напомни на двойките за важността да поддържат близостта в брака си, както и да насърчи обществените усилия в подкрепа на брака и семейството. 

Седмицата на брака дава възможност на всяка двойка да развие умения за успешен и щастлив брак, като се включи в предизвикателствата на Седмицата, през сайта на инициативата. Тази година тяхната цел е да помогнат на двойките да съхранят брака си и да разпалят любовта помежду си. ​


 
Picture
София, 10.12.2016г. Събирането на подписи за Европейската гражданска инициатива (ЕГИ) "Мама, татко и деца” в защита на брака и семейството, ще продължи до 3 април 2017, т.е. една година след официалното и стартиране. 

Това съобщиха организаторите на инициативата, за което са информирали с писмо заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс”.
Решението си да удължат срока за събиране на подписи организаторите основават на ясно постановения регламент за Европейските граждански инициативи,  според който организаторите имат 12 месеца за събиране на подписи. Член 5 (5) от Регламент 211/2011 гласи: "Всички изявления за подкрепа се събират след датата на регистриране на предложената гражданска инициатива и в срок не по-дълъг от 12 месеца."


"Тази разпоредба гласи, че изявленията за подкрепа, трябва да се събират след като ЕГИ е регистрирана, в срок от 12 месеца или по-рано. Не е казано, че този период трябва задължително да започне веднага в деня на регистрацията.   


 
PictureНегово Св. Неофит, патриарх български, снимка Св. Синод
София 19.11.2016г. Българският патриарх даде своята подкрепа и благословение на Европейската гражданска инициатива “Мама, татко и деца”. Тя цели да защити децата, брака и семейството в Европейския съюз, като поиска приемането на единни дефиниции за брак и семейство: бракът да бъде дефиниран като съюз между един мъж и една жена, а семейството - основано на брак и/или потомство. Тези определения  ще важат за общите документи и директиви на ЕС и няма да променят определенията за «брак» и «семейство» в националните законодателства. 

В писмото получено от Патриарха се казва, че Православната църква, като пазител на традиционния брак, семейството и децата подкрепя да бъде защититено правото на всяка страна членка на Европейския съюз (ЕС) сама да определя политиката си в сферата на брака и семейството, което право е залегнало в чл. 9 от Хартата за основни права на ЕС. ​


 
Picture
София, 12.10.2016г. Европейската гражданска инициатива “Mама, татко и деца” в защита на брака и семейството набира все повече подкрепа у нас и в Европа. До момента близо 200 000 граждани на Европейския съюз са я подписали. У нас над 1300 българи са дали подкрепата си.

За да успее “Мама, татко и деца” трябва да събере 1 000 000 подписи на граждани в Европейския съюз до 10 декември, 2016г., а страната ни 12 750. Всеки пълнолетен български гражданин може да подкрепи инициативата онлайн на: www.mumdadandkids.eu/bg или на хартиената бланка, която може да се изтегли от официалния й сайт.


 
Picture10-годишен модел на страниците на сп. Vogue
София, 07.07.2016г. Парламентарна асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) прие резолюция срещу свръх-сексуализация на деца и тийнейджъри - често наблюдаван феномен в медиите и рекламите. Проектът е по инициатива на заместник-началникът на делегацията на Молдова Валериу Жилетчи.

​ПАСЕ насърчава страните-членки да предприемат правни действия, с които да поставят граници на сексуализацията на изображенията при децата. Съветът изрази своята загриженост, че това може да има сериозно влияние върху детското самочувствие, благосъстояние, взаимоотношения, възможности и успехи в училище и нерядко може да се окаже много разрушително за техните психика и здраве. 


 
Picture
Инициативата получи подкрепата на кмета на София и други известни личности

София, 15.02.2016 г. Няколко хиляди двойки от различни градове в цялата страна честваха Седмицата на брака у нас, която се проведе за пета поредна година у нас. За първи път различни организации и семейни терапевти се включиха със събития по повод инициативата. Те проведоха семинари за взаимоотношенията между партньорите и решаването на конфликтите в брака, музикална романтична вечер, парти с вечеря за семейните и други. 

Над 2 000 двойки в страната се включиха в ежедневните съвети и предизвикателства на Седмицата към тях с цел задълбочаване на близостта и събуждане на романтиката в брака им. Специално внимание тази година бе отделено на уменията за по-добра комуникация и успешното решаване на конфликтите между партньорите.


 
Picture
София, 02.01.2016 г. Седмицата на брака ще се проведе от 7-ми до 14-ти февруари 2016 г., за пети пореден път у нас. Тя е вдъхновена от международната Седмица на брака, която се провежда ежегодно по същото време, в над 23 страни по света.

Целта на Седмицата тази година е да насърчи двойките и да покаже на младите хора, че бракът не е отживелица, както и че е възможно да имат пълноценни бракове, основани на взаимна любов и посвещение. 

По време на Седмицата ще се проведат различни събития: семинари, дускусии, романтична музикална вечер и други. Те могат да бъдат видяни на сайта brak.bg и в страницата във фейсбук fb.com/brak.bg  Видео клипове, в които различни двойки споделят за брака си, са част от кампанията в социалните мрежи. 


 
Picture
Асоциация Общество и Ценности и над 700 граждани, призоваха днес с писмо управляващите да отхвърлят намесата на Европейския съд по правата на човека в сферата на брака и семейството у нас. 

Писмото е във връзка с приетото несправедливо решение от Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в случая Oliari and Others v. Italy**  
Решението твърди, че Италия е нарушила член 8 от Европейската конвенция за правата на човека, относно неприкосновеността на личния и семейния живот, тъй като страната не признава законно еднополовите съюзи и еднополовите бракове.


 
PictureОт предаването "Тази сутрин" БТВ, 15.05.2015
София, 20.05.2015  Депутатът Стефан Кенов от “Български демократичен център” заяви, че подготвяният от него законопроект няма парламентарна подкрепа и няма да бъде приет в това Народно събрание. “Искам да се извиня на всички български граждани, чиито морални ценности по някакъв начин съм застрашил. Въпреки всичко в момента виждам, че нямам парламентарна подкрепа...Ще продължа да развивам този казус и да събирам материали”, каза Кенов по време на гостуването си в сутрешния блок на една от националните телевизии. 

Повод за изказването и извинението на Кенов в медиите бе изпратеното от 25 организации, от 12 града в страната, Отворено писмо до управляващите с искане да се противопоставят на легализирането на проституцията в страната. 

Според информацията изнесена от организациите няма страна, която да е легализирала проституцията и да не е последвало увеличаване на трафика на хора, сексуалната експлоатация, нелегалната и детската проституция.

Очакваше се подготвяният от Кенов поректозакон да бъде внесен в Народното събрание до няколко седмици. 

източник: Асоциация Общество и Ценности, координатор на инициативата

 
Picture
София, 14.05.2015 Двайсет и пет неправителствени организации от 12 града в страната се обединиха да изразят своята загриженост в отворено писмо до управляващите, във връзка с предприетите действия от депутата Стефан Кенов за изготвяне на проектозакон, който да легализира проституцията у нас.

В писмото се казва, че склоняването и въвличането към проституция само по себе си е престъпление, а търговията с човешка плът е сред най-сериозните нарушения на човешките права. Организациите са категорични, че легализирането на тази дейност със закон ще сложи печата на обществено одобрение върху този престъпен бизнес и ще даде зелена светлина за разрастването му.