Picture
До: Министър-председателя на Република България
Президента на Република България

Копие до: 
Министерство на външните работи
Министерство на труда и социалната политика
Народните представители в 43-то Народно събрание

Уважаеми г-н Mинистър-председател, Уважаеми г-н Президент,

Пиша Ви от името на гражданско сдружение "Асоциация Общество и Ценности" и над 700-те граждани, които подкрепиха отвореното ни писмо*. 
Сериозно сме загрижени от приетото това лято несправедливо решение от Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в случая Oliari and Others v. Italy**  Най-общо решението твърди, че в Европейската конвенция за правата на човека Италия е нарушила член 8 относно неприкосновеността на личния и семейния живот, тъй като страната не признава законно еднополовите съюзи и еднополовите бракове.


 
 
Picture
Представяйки семейства и организации от повече от 60 нации, ние, делегатите на Петия световен конгрес на семействата, състоял се в Амстердам, Холандия от 10 до 12 август 2009 година подкрепяме член 16 алинея 3 от Универсалната декларация за човешките права, като се съгласяваме, че “семейството е естествената и основна единица на обществото и трябва да бъде защитавано от обществото и държавата.”


 
Picture
Лидери и делегации, подкрепящи семейството, от 63 страни присъстваха на Петия световен конгрес на семействата в Амстердам от 10 до 12 август. От Холандия делегатите бяха почти една трета от над 900-те присъстващи. Представени бяха и други нации, сред които: Съединените щати, Канада, Мексико, Венецуела, Чили, Обединеното кралство, Ирландия, Испания, Франция, Белгия, Германия, Италия, Румъния, Полша, Латвия, Молдова, Словакия, Русия, Нигерия, Гана, Демократична република Конго, Кения, Пакистан, Австралия и Филипините. Повече от 3 хиляди души от цял свят наблюдаваха конгреса на живо по интернет.


 
Picture
На 12 юни, в последния ден на мандата си, на своето последно заседание 40–то Народно събрание окончателно прие Законопроекта за семеен кодекс.

Ден преди това със 77 гласа "за", 7 "против" и 8 "въздържали се" парламентът отхвърли предложението в Семейния кодекс да се регламентира Фактическото съжителство и то да има правно значение.


 
Picture
По-долу е изказването на адв. Диана Даскалова* по време на второ четене на Законопроекта за семеен кодекс в Правна комисия; София, 29 април, 2009 г.

Уважаеми г-н Председател,
Уважаеми дами и господа народни представители,

Аз съм адвокат и съучредител на Център за правна помощ, което е неправителствена организация, развива обществено полезна дейност - защитава правата на уязвими групи от обществото, част от които са сираци и самотни майки.


 
Picture
11 граждански сдружения излязоха с открито писмо срещу настояването на президента за „бързо приемане" на Семейния кодекс в настоящия му вид. 

Днес по обяд единадесет неправителствени организации по инициатива на Гражданско сдружение Асоцицация общество и ценности внесоха в президентството Открито писмо по повод настояването на президента Първанов за бързо приемане на Законопроекта за Семеен кодекс по време на среща в резиденция Бояна този понеделник посветена на проблемите на децата лишени от родителска грижа.


 
Picture
УВАЖАЕМИ Г-Н ПРЕЗИДЕНТ,

УВАЖАЕМИ Г-Н ПРЕЗИДЕНТ,
Силно сме обезпокоени от Вашето изказване за "бързо приемане" на Семейния кодекс по време на провелата се на 30 март, 2009г. среща по проблемите на децата (публикувано в онлайн изданието на в. Дневник на 30.03.2009 г.), както и за използване на Вашите правомощия като Държавен глава за оказване натиск върху парламентарното ръководство, Премиера и коалиционните партньори да гласуват Законопроекта за Семеен кодекс в настоящия му вид.


 
Picture
В понеделник, 9 февруари всеки народен представител ще получи в пощенската си кутия поименно адресирана сватбена картичка от гражданско сдружение Асоциация Общество и ценности. Повод за изпращането им е излязлата в медиите информация за предстоящето до десет дни второ четене на промените в Семейния кодекс в правната комисия, а след това и в пленарната зала.