Представителите на Администрацията по храните и лекарствата (FDA) на САЩ излязоха с предупреждение през юли, че пубертетните блокери, известни като субстанции на освобождаващия гонадотропин хормон (GnRH), могат да причинят подуване на мозъка, загуба на зрение и сериозни рискове за деца, инжектирани с хормона.

Длъжностни лица казаха, че при шест момичета на възраст между 5 и 12 години е установена реална връзка между употребата на блокери на пубертета и псевдотумора на мозъка, който показва симптоми, подобни на мозъчен тумор.
„Петима са били подложени на лечение за централен преждевременен пубертет и един за транссексуални грижи“, докладват служители на FDA. „Началото на симптомите на псевдотумор на мозъка варира от три до 240 дни след започване приема на GnRH агонисти.“

Помогни да защитим децата

Такива симптоми при пациентите включват зрителни нарушения, главоболие и повръщане. Други ефекти, причинени от агонистите на GnRH, са повишаване на кръвното налягане, подуване на мозъка и абдуцентна невропатия.

Говорителят на FDA определи случаите за клинично сериозни и заключи, че трябва да се добави предупреждение към всички GnRH агонисти, одобрени за педиатрични пациенти.

„Въпреки че механизмът, чрез който агонистите на GnRH могат да доведат до развитие на псевдотумор на мозъка, не е изяснен, пациентите с CPP може да имат по-висок първичен риск от развитие на псевдотумор на мозъка в сравнение с деца без CPP“, каза говорителят. „Този сериозен потенциален риск, свързан с агонистите на GnRH, оправдава включването в етикетирането на продукта.“

Блокерите на пубертета и хормоните отново бяха подложени на критика след като помощник-министърът на здравеопазването Рейчъл Ливайн заяви, че САЩ не трябва да ограничава достъпа на младежите до така наречените „грижи, утвърждаващи пола“.

„Грижата, потвърждаваща пола, е животоспасяваща, медицинска необходимост, подходяща за възрастта и критичен инструмент за доставчиците на здравни услуги“, каза Ливайн. „Като педиатър, когато трябва да се уверя, че децата са здрави и щастливи, знам колко важна може да бъде грижата, която потвърждава нечия истинска самоличност.“

Министерството на здравеопазването на Флорида обаче твърди обратното на твърденията на Ливайн, като казва, че поради липсата на убедителни доказателства и потенциала за дългосрочни и необратими ефекти, лекарите не трябва да предписват пубертетни блокери или хормонална терапия на деца под и на 18 годишна възраст.

„Въз основа на наличните в момента доказателства „насърчаването на мастектомия, овариектомия, екстирпация на матката, увреждане на пениса, бръснене на трахеята, предписване на хормони, които не са в съответствие с генетичните дадености на детето, вкл. и блокерите на пубертета, са клинични практики с неприемливо висок риск от причиняване на вреда“, пише в бележка Министерството на здравеопазването на Флорида.

И все пак Ливайн твърди, че всяка голяма медицинска асоциация е съгласна с коментарите за „утвърждаването на пола“, което спасява животи.

Джеръми Редфърн, говорител на Министерството на здравеопазването на Флорида, осъди така наречените данни на Левин.

„Това е апел към властите, чиито изказвания противоречат на най-добрите налични доказателства“, каза Редфърн.

Той каза, че докато Министерството на здравеопазването на щата се води от  доказателствата, за федералното правителство водеща е популярността.

Източник: https://www.dailywire.com/news/

Превод от английски: Асоциация Общество и Ценности

Още по темата: Хиляди смъртни случаи свързани с лекарства, които действат като блокери на пубертета за „половообъркани“ деца

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *