Националната здравна служба (НЗС) на Великобритания тихомълком промени съвсем наскоро информацията на сайта си, по отношение на хормоналната терапия на деца с полова дисфория, с оглед на случващото се.

Състоянието, при което едно дете решава, че се е родило в грешното тяло е състояние, признато и лекувано от здравната служба.  В сайта на Националната здравна служба на Великобритания се казва, че:„Лечението на полова дисфория има за цел да помогне на хората да живеят по начина, по който искат, в предпочитаната от тях полова идентичност или като небинарни.“По отношение на хормоналната терапия за деца се казва следното:“Хормонална терапия
Ако вашето дете има полова дисфория и е достигнало пубертета, то може да се лекува с аналози на гонадотропин-освобождаващ хормон ​(GnRH). Това са синтетични (създадени от човека) хормони, които потискат хормоните, естествено произвеждани от организма.

Някои от промените, които се случват по време на пубертета, се задвижват от хормони. Например хормонът тестостерон, който се произвежда от тестисите при момчета, помага за стимулиране растежа на пениса.

GnRH аналозите потискат хормоните, произведени от тялото на вашето дете. Те също потискат пубертета и могат да помогнат за забавяне на потенциално затрудняващи физически промени, причинени от тялото им да станат още по-подобни на този на биологичния им пол, докато не са достатъчно възрастни за възможностите за лечение, обсъдени по-долу.

Аналозите на GnRH ще се счетат за подходящи за вашето дете в случай, че се установи, че действително има проблем и има силно желание да живее в половата си идентичност.
Ефектите от лечението с аналози на GnRH се считат за напълно обратими, така че лечението обикновено може да бъде спряно по всяко време …. „

Цитираният по-горе текст за „напълно обратимото“ лечение е това, което до скоро пишеше на сайта на Националната здравна служба за хормоналната терапия за деца. След това насоките в сайта бяха тихо променени на нещо много по-различно.

Ето какво пише на сайта сега:

Хормонална терапия при деца и младежи
Някои млади хора с трайни признаци на полова дисфория и които отговарят на строги критерии, могат да бъдат насочени към хормонален специалист (консултант ендокринолог), за да проверят дали могат да приемат хормонални блокери, докато достигнат пубертета. Това е в допълнение към психологическата подкрепа.

Тези хормонални блокери (аналози на хормоните, освобождаващи гонадотропин) спират физическите промени в пубертета, като развитие на гърдите или окосмяване по лицето.
Малко се знае за дългосрочните странични ефекти на хормоните или блокерите на пубертета при деца с полова дисфория.
Въпреки че Службата за развитие на половата идентичност (GIDS) съветва, че това е физически обратимо лечение, ако бъде спряно, не е известно какви са психологическите ефекти.

Също така не се знае дали хормоналните блокери влияят върху развитието на мозъка на тийнейджъра или костите на децата. Страничните ефекти могат също да включват горещи вълни, умора и промени в настроението.

От 16-годишна възраст на тийнейджърите, които са били на хормонални блокери поне 12 месеца, може да им бъдат дадени т.нар. кръстосани полови хормони, известни също като полово-потвърждаващи хормони.

Тези хормони причиняват някои необратими промени, като например:
развитие на гърдите (причинено от приема на естроген)
изтъняване или задълбочаване на гласа (причинено от приема на тестостерон)
Дългосрочното полово хормонално лечение може да причини временно или дори трайно безплодие.
Тъй като половите хормони влияят по различен начин на хората, те не трябва да се считат за надеждна форма на контрацепция.
Съществува известна несигурност относно рисковете от дългосрочно лечение с полово-потвърждаващи хормони.
В момента НЗС в Англия преглежда получените резултатите от използването на полово-потвърждаващи  хормони от Службата за развитие на половата идентичност.“

Как биха се почувствали децата и родителите, които по-рано са били успокоени по отношение на ефекта и обратимостта на хормоналната терапия, когато същата здравна служба сега признава, че не знае какви ще са дългосрочните  последствия? Има много други въпроси, които тепърва очакват отговори.

Асоциация общество и ценности, по информация на:
https://www.spectator.co.uk/article/the-nhs-has-quietly-changed-its-trans-guidance-to-reflect-reality
https://www.nhs.uk/conditions/gender-dysphoria/treatment/

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *