Асоциация общество и ценности поиска отхвърляне на предложения от ВМРО законопроект

София, 27.05.2020г. Асоциация общество и ценности изпрати становище до народните представители с искане да отхвърлят внесения от депутати от ВМРО законопроект за промяна на Закона за радиото и телевизията. 

В писмото се посочва, че законопроектът противоречи на Конституцията на страната и нарушава свободата на словото, медиите, социалните мрежи и интернет пространството. С него се предвижда лишаване от свобода до 3 години за подаване на ‘невярна информация’ в онлайн пространството, без ясна дефиниция и критерии за това, се посочва в становището.

В писмото се казва, че законопроектът предоставя редица нови правомощия на Съвета за електронни медии и на председателя на Софийския районен съд като няма предвидена възможност за защита по съдебен път. Всяка различна информация и мнение в интернет сайтове и социални мрежи ще може бъде цензурирана.

При изпратено уведомление доставчиците на информация ще трябва да свалят съответната публикация, без право на оспорване. В противен случай достъпът до сайтовете им ще бъде преустановен с решение на Софийския районен съд. 

С директното внасяне на законопроекта в Народното събрание не е спазена и законовата процедура за обществени консултации и обсъждания, се посочва още в становището. Той не е съобразен и с приетия от Европейската комисия координиран подход за борба с дезинформацията, който не предвижда прилагане на регулаторни и санкционни режими.

Подобни мерки значително ще ограничат свободата за изразяване на мнение в интернет пространството и социалните мрежи, поради факта, че съдържанието им може да се счете като дезинформация, категорични са от сдружението.

източник: Асоциация общество и ценности
за повече информация: [email protected]

Становището може да видите тук.

​снимка: Икономист

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *