София,02.07.2020г. Във връзка със зачестилите случаи за справяне с неудобни журналисти и поредното отстраняване на водещ от ефира на БНТ „Асоциация Общество и Ценности“ изпрати днес позиция до управляващите. 

В нея се посочва, че за последните години подобни случаи са се превърнали в рутинна практика, а списъкът с пострадали журналисти, търсещи отговор на неудобни за властимащите въпроси, е твърде дълъг. 

Сдружението посочва, че у нас не се спазва гарантираната от Конституцията свобода на словото.

„От над десет години насам България устойчиво пропада в класацията за медийна свобода на “Репортери без граници” и от 35 място през 2006г. страната ни устойчиво заема 111-та позиция, през последните три години,” се казва още в писмото. България е на последно място по медийна свобода сред страните членки на Европейския съюз и държавите на Балканския полуостров.

В позицията се отбелязва, че е налице постоянна негативна тенденция, която към настоящия момент няма изгледи за промяна въпреки гражданския натиск.

С писмото си сдружението настоява за спазване на конституционно гарантираната свобода на словото в България, за незабавно прекратяване на репресиите спрямо журналисти и за търсене на отговорност за всеки отделен случай. 

Асоциацията изразява своята подкрепа на граждански инициативи и протести, целящи да защитят неправомерно пострадали журналисти, свободата на словото и медиите в страната.

Текстът на позицията може да видите на: Позиция във връзка със свободата на словото в България

Източник: Асоциация Общество и Ценности

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *