Асоциация общество и ценности изпрати писмо до министър-председателя, социалния министър и народните представители с искане за подкрепа на отмяна на Закона за социалните услуги и промените произтичащи от него. Целта е да може да се преработи приетото законодателство по начин, който да осигури и гарантира конституционното право на родителите, по отношение отглеждането и възпитанието на техните деца.

Повод за писмото е липсата на реакция и неотговарящите на действителността изказвания, които се правят от управляващи, спрямо родителските протести и приетото законодателство. Като пример сдружението посочва изказване на заместник-социалния министър г-жа Русинова в медиите, в което тя казва, че законодателството в социалната сфера, влизащо в сила от януари следващата година, не касае по никакъв начин интересите на децата. 

С промените, които предстоят да влязат в сила се разширяват допълнително правомощията на държавните служители и на частните доставчици на социални услуги, по отношение на децата и семействата, смятат от сдружението. Те посочват,че са приети са нови основания за настаняване на децата извън семейството, вкл. без решение на съда.

В писмото се казва, че с новия Закон за социалните услуги се нарушава Закона за лицата и семейството, като родителят е изключен от процеса да представлява детето си, като негов законен представител. Дава се правото на доставчиците на социални услуги за достъп до неограничено количество лична информация, се посочва още в писмото.

Според сдружението се създават предпоставки за злоупотреби и конфликт на интереси при ползването на социални услуги, като същите могат да бъдат задължителни и срещу заплащане, в т.ч. от чуждестранни доставчици без лиценз в България.

Като притеснителни от Асоциацията визират и някои от влезлите в сила промени като: разтегливите и неясни определения за “насилие”, “психическо насилие”, “пренебрегване” на дете, изключването на родителя от отделните фази на производството, законово регламентирана възможност за провеждане на ранно сексуално образование и други.  

Освен за отмяна на Закона за социалните услуги сдружението отправя призив за започване на диалог от страна на управляващите с родителските организации за реформа в законодателството за закрила на децата.


За повече информация: Асоциация общество и ценности, [email protected]
–––––
Писмото до управляващите, със съответните препратки към приетото законодателство, вижте тук.

Изказването на г-жа Русинова е в предаването “Здравей България”, по НОВА ТВ (от 7.42 до 8:02 мин.) 

https://www.vesti.bg/bulgaria/za-panikata-v-sliven-roditelite-razplakani-si-vzimaha-decata-6100570

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *