38 организации и над 2330 граждани поискаха в отворено писмо правосъдният ни министър да се противопостави на предприетите действия от Европейската комисия за включването на “слово на омраза” и “престъпления от омраза” в списъка на тежките престъпления на ЕС, наравно с тероризма, организираната престъпност, трафика на хора и сексуалната експлоатация на жени и деца. Писмото е във връзка с предстоящото обсъждане на въпроса от страните-членки в Люксембург, в края на седмицата.

В писмото се посочва, че тези термини нямат общоприета дефиниция, не са използвани в международните договори за правата на човека, нито са определени от европейски или международен съд.

Според организациите включването им ще доведе до нова форма на потисничество и разделение на обществото, поради несправедливо и неравно третиране на едно и също престъпление.

Те изразяват загриженост за начина, по който “словото на омраза” се прилага, чрез националните законодателства, засягайки пряко свободата на словото, вярата и убежденията. ​


В писмото се посочва, че в едно демократично общество не би следвало защитата на правата и свободата на дадена група хора да бъде за сметка правата и свободата на други групи хора, когато става дума за основни права, гарантирани от Конституцията на България и редица международни споразумения. 

В обръщението си организациите споделят своето безпокойство за това, че все по-често, онези които дискутират научно въпроса за възникването, рисковете и последствията от редефинирането на пола, половата идентичност или на брака рискуват да бъде тормозени, стигматизирани и изключени от публичния дебат.

Те дават за пример тежкия съдебен процес срещу финландската депутатка и бивш вътрешен министър Пайви Расенен, която бе изправена пред три наказателни обвинения, поради това, че публично е споделила убежденията си за брака и сексуалността. Други примери са действията спрямо писателката Джоан Роулинг и тенисистката Мартина Навратилова.

Според гражданските организации субективни и отворени за интерпретация термини, по които няма ясни и общоприети от страните членки определения, нямат място в списъка с престъпления на ЕС, като тероризъм и трафик на хора.

Понастоящем позицията на България, представена от правосъдния ни министър, подкрепя включването на “словото на омраза” и “престъпленията от омраза”, като част от тежките престъпления на ЕС. 

Писмото и имената подкрепилите го организации са качени на платформата за петиции civilactionbg.com, на сдружение „Асоциация общество и ценности“.

За повече информация: Асоциация общество и ценности, [email protected]Петицията в защита свободата на словото може да подкрепите на:

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *