Атакуване със сълзотворен газ, побои от страна на полицията, произволни арести, строг тъмничен затвор, незаконно съхраняване на пръстов отпечатък, и безброй други нарушения на чoвешките права са извършени от френското правителство срещу мирни масови демонстрации против правителствената политика за легализиране на гей браковете и осиновяванията на деца от еднополови двойки.

По-долу ще видите откъси от доклада, представен на 25 юни 2013 г. в Съвета на Европа по време на изслушване на френският „Протест за всички (Manif pour Tous) и репресиите на полицията“, проведен във връзка със сесията на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, както и какво ние като граждани можем да направим.

Логото на протестите в Париж „Manif pour tous“

Този доклад съдържа многобройни свидетелства на жертви на полицейска бруталност. Тази бруталност беше отправена срещу гражданското движение в защита на семейството, което се противопоставя на закона за сключване на брак и осиновяване на деца от страна на еднополови двойки. Повечето от тези показания са били съобщени от адвокатите на жертвите. Те дават възможност за припокриване на информацията, за да се потвърдят и докажат фактите, които са сериозни за страна като Франция и са безпрецедентни от десетилетия насам.

В действителност, от края на 2012, множество френски граждани са участвали в мирни протести из цяла Франция в защита на семейството и правата на децата, противопоставяйки се на новият закон, който позволява брак и осиновяване  на деца от еднополови двойки. Поради огромния мащаб, това гражданско движение е най-голямото във Франция от май 1968.

Трите основни демонстрации, както и  многобройни „нощтни бдения”, са проведени в мирна и приятелска атмосфера, без щети на частна или публична собственост. Въпреки това правителството отговори по неприемлив начин в условията на демокрация; отговори сякаш се бори за покоряване на насилствена фракция. То заплашва и потиска чрез неправомерно използване на сълзотворен газ и полицейско насилие срещу събраните на протеста хора и призволно арестуване и задържане на стотици демонстранти.

От 24 до 26 май, около 350 човека са арестувани и задържани в ареста до 3 дни. От тези 350 души, само седем са осъдени и то за дребни нарушения. Останалите арести са произволни и целят спиране на общественото движение, което само по себе си нарушава основните свободи на изразяване на мнение и участие в манифестации.

В допълнение към тези 350 души, стотици други са арестувани и задържани за няколко часа под предтекст – проверка на самоличността. Често са арестувани за „открита дискриминация” т.е. за носене на облекла маркирани със символа/логото на движението (виж снимката в ляво по-горе).

В нито един момент законността на тези арести не е проверена от независим магистрат. Това показва сериозна структурна дисфункция на процедурата за проверка на самоличността и полицейско задържане, които са използвани като произволни санкции, наложени без съдебно решение.

Идентичността и пръстовите отпечатъци на арестуваните демонстранти са притежавани понастоящем от страна на полицията, което е в нарушение на правата, както е определено от Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в решението си на «М.К. срещу Франция» на 18 април 2013 г. (19522/09). Поради това ЕСПЧ изисква имената на хората, които са арестувани, но не са дадени под съд да бъдат изтрити от файловете.

Докато пишем тези редове, ЕСПЧ споделя загрижеността на много хора по повод осъждането на Бърнард-Никола Бас, двадесет и три годишен парижки студент, който е арестуван на 16 юни, неделя на Шанз-Елизе в Париж след мирна демонстрация. Образувано е наказателно производство за съпротива при арест. Никола е осъден три дни по-късно (сряда, 19 юни) на до четири месеца затвор, два от които не са отменени, и веднага е затворен в Fleury-Merogis. Там той е бил вкаран в изолатора. Всичко това става без да е подведен под отговорност от съдиите за някакво действие на насилие срещу личността или имуществото.

Тези практики трябва да бъдат преустановени, да се прекратят и да бъдат осъдени.

Този доклад ще бъде предоставен на компетентните органи на Съвета на Европа и Организацията на обединените нации в Женева. Той ще послужи за документиране на различните производства, образувани от жертвите, избрани представители и неправителствени организации, които понастоящем са представени в тези институции. Ако е необходимо, данните ще бъдат актуализирани.

Доклада на английски (със съкращения)
Доклада на френски (без съкращения)
Видео – кратък преглед с щокиращи кадри от събитията
Петицията в защита на Никола може да подкрепите на: www.soutien-nicolas.com

Доклада е изготвен от г-н Грегор Пупинг (Grégor PUPPINCK), директор на неправителствената организация Европейски център за законност и справедливост (European Centre for Law and Justice), базирана в Стасбург. За повече информация: www.eclj.org

На  http://assembly.coe.int/ASP/Doc/XrefViewPDF.asp?FileID=19947&Language=EN ще видите проекта за резолюция от Съвета на Европа от 27 юни, осъждащ инцидентите срещу мирно протестиращите граждани в Париж.

Призив към действие:

Какво можем да направим като български граждани, за да съдействаме за прекратяване на подобни прояви на насилие във Франция и осъждане неправомерните действия спрямо мирните демонстрации от страна на полицията и властите?

Нека бъдем съпричастни и изразим своята гражданска позиция и загриженост във връзка с полицейските насилия, употребата на сълзотворен газ и арести над стотици мирно протестиращи граждани и апелираме за скорошно разрешаване на ситуацията, осъждане на неправомерните действия и преустановяване на подобни случаи в бъдеще, като пишем на Френското посолство у нас на:

[email protected]
[email protected]
или на адрес: Посолство на Република Франция
ул.Оборище № 27-29, София 1504
До Негово Превъзходителство  г-н Филип Отие (Посланик на Франция у нас).

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *