Вера Йоурова, снимка БГНЕС

Този понеделник, 30 април, Михаела Джоргова, председател на Асоциация общество и ценности участва в проведената дискусия на тема: “Отговорът на Европейският съюз срещу насилието на жените”. Целта на срещата бе Вера Йоурова, еврокомисар по правосъдието, защитата на потребителите и равнопоставеността между половете да отговори на въпросите на представители на гражданското общество, по отношение на Истанбулската конвенция.

Повдигнати бяха важни въпроси по време на срещата, много от които не получиха отговори.

Поместваме по-долу въпросите, които зададохме като сдружение на г-жа Йоурова по време на дискусията, които останаха неотговорени.

Използвахме възможността да зададем директно и въпросите в писмото, което изпратихме, заедно с 333 организации от девет страни през март, на което все още нямаме отговор. И тях тя не отговори.

Ще продължаваме да ги задаваме, докато не получим ясни отговори…

„Госпожо еврокомисар, член 21 от Хартата на основните права на Европейския съюз съдържа обща забрана за дискриминация, включително на основание на сексуална ориентация, но не и на основание полова идентичност. Член 4 от Истанбулската конвенция съдържа забрана за дискриминация въз основа на полова идентичност. 

​- Може ли да се каже, че Истанбулската конвенция е първият правно обвързващ документ, чието ратифициране от всички държави-членки на ЕС автоматично ще доведе до правно признаване на понятието „полова идентичност”, и съответно ще доведе ли това до прякото му включване в член 21 от Хартата на основните права на Европейския съюз?

Изпратихме писмо преди месец и половина от 9 страни, от общо 333 организации, по повод изказването на г-жа О’Лъфин секретар на ИК за това, че трябва да бъде разсеяна всяка мъгла около нея. По този повод имаше ясно запитване към вас, еврокомисар Йоурова, и в него вие отговорихте, че „Насилието, основано на пол, е насилие, насочено срещу личността, срещу пола на личността, нейната полова  идентичност или изразяването на пол”, което ще се отрази също така и в образователната сфера. 

– На тази основа има ли възможност да се преразгледа ИК, така че да се -изключи джендър идеологията от нея? Или ако не може да се преразгледа то поне да се даде право на страните членки да се въздържат от тези точки в нея, което до сега не съществува!?!“
(Обръщението на Михаела Джоргова от Асоциация общество и ценности към еврокомисар Йоурова, по време на състоялата се обществена дискусия.) 

– Запозната ли сте с Принципите от Йогиакарта и концепцията за gender identity и с отражението на тази концепция на разбиранията за половете и традиционното семейство? (зададен по електронен път, по време на дискусията);

– Бихте ли коментирали Вашите думи (дадени в отговор на парламентарен въпрос и потвъдени от експертите към Съвета на Европа): „Насилието, основано на пол, е насилие, насочено срещу личността, срещу пола на личността, нейната полова  идентичност или изразяването на пол”? (зададен по електронен път, по време на дискусията);

Гледайте видео записа на срещата на:
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1918584474839992&id=283061845058938

Подобни статии

Един коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *