Асоциация Общество и Ценности заедно с други организации ще настояват за вето от страна на президента

На 18.01.2013г., депутатите от ГЕРБ и АТАКА гласуваха член 8 от Проектозакона за образованието, който гласи ал. (1): Предучилищното образование е задължително от учебната година, която е с начало в годината на навършване на 4 годишна възраст на детето.“
Правителственото поръчение, което бяха получили в сряда от Цветан Цветанов, оповестено в медиите* да гласуват като „един“, бе спазено.

„В петък по време на гласуването нито недоволството на българските родители, нито протестите, нито хилядите подписи и писма, нито бъдещето на собствените им деца и внуци имаха значение…“, споделя Михаела Джоргова, заместник председател на „Асоциация Общество и Ценности“ във връзка с гласуването на задължителното предучилищно образование за 4 годишните от страна на управляващото мнозинство.

Този текст грубо потъпква правата на родителите, нарушава Конституцията и редица международни споразумения, с които България се е обвързала. По тази причина Асоциация Общество и Ценности, заедно с други родителски и граждаснки организации категорично ще настояват президентът да наложи вето на закона.

Депутати от ГЕРБ, които имаха смелостта да изразят публично позицията си в сряда (16.01) срещу задължителната предучилищна подготовка от 4 годишна възраст, на извъндредното заседание на Комисията по образованието, ден по-късно в присъствието на журналисти и представители на кооперативи и граждански организации, гласуваха в подкрепа на чл. 8.

Гражданските недоволства и протести принудиха управляващите да обмислят в движение възможност за индивидуална форма на обучение в предучилищна възраст от родители, които искат да отглеждат децата си у дома.

Неясни обаче остават процедурите, по които то ще се провежда освен, че ще бъде под разрешителния режим и контрола на държавата, чрез детските градини и социалните служби към общините. Тази промяна тепърва предстои да се гласува.

„Да трябва да регистрираш детето си като частен ученик към детската градина и служител да решава дали то си играе на 4 годишна възраст по държавния образователен стандарт е форма на диктат и жестоко посегателство спрямо родителите от страна на държавата“, споделя Михаела Джоргова.

Държавата, която би следвало да бъде гарант за спазването на Конституцията и защита правата на родителите да отглеждат и възпитават децата си (Конституцията на Р България чл. 47, 14, 23), с гласуването на чл. 8, потъпква грубо това право и свободата на родителя да избере най-доброто за детето му. Тя влиза в ролята да решава вместо родителите как те да отглеждат, възпитават и образоват детето си в тази възраст, оставайки ги без право на избор, категорични са от Асоциацията.

* онлайн изданието на в. Труд, 16.01.2013г.
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1721855

източник: Асоциация Общество и Ценности

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *