Това стана ясно на срещата по покана на Просветното министерство

На състоялата се среща в Просветното министерство, по покана на заместник-министър г-жа Таня Михайлова, гражданските организации, обединили се в Отворено писмо срещу задължителното предучилищно образование за 4-годишните, изказаха своята категорична позиция, че са решени да отстояват свободата в образованието и правата на родителите. 

Повод на срещата бе изпратеното Отворено писмо, от името на Асоциация общество и ценности, заедно с още 47 организации за спиране на възобновените опити за узаконяване на задължителната предучилищна подготовка за 4-годишните деца.

На срещата представителите на Просветното министерство посочиха, че тези мерки са цел решаване на проблема с отпадане на децата от училище и с неграмотността. 

Представителите на неправителствените организации завиха по време на срещата, че подобна мярка ще наруши грубо правата на родителите и Конституцията на страната, според която задължително е училищното образование и че няма да помогне за по-ефективното обхващане и задържане на децата в образователната система. 

Те споделиха, че по този начин ще бъдат наказани стотици родители избрали да упражнят правото си на избор на различна от детската градина форма на обучение за своите деца, които в тази възраст имат нужда най-вече от лично внимание, много обич и индивидуална работа, отколкото от институционализация. Те напомниха за направеното преди години проучване на общественото мнение, според което над 80% от хората са заявили, че са против децата да бъдат задължавани да посещават детска градина от 4 годишна възраст. 

В края на срещата представителите на гражданските организации посочиха, че ще предприемат всички законови действия да защитят правото на родителите по отношение на образованието на децата им, гарантирано от Конституцията и редица международни споразумения, по които България е страна. 

На срещата от Просветното министерство участваха г-жа Таня Михайлова, г-н Николай Стефанов, началник на кабинета и г-жа Ваня Трайкова, експерт във ведомството. От страна на гражданските и родителски организации  участваха Михаела Джоргова от Асоциация общество и ценности, Николай Дренчев от Национална мрежа на родителите, Петър Порумбачанов от Асоциация за домашно образование, Мария Трифонова от Асоциация на родителски кооперативи и Никола Димов от Асоциация за свобода в образованието.  

Гражданската петиция срещу задължителната предучилищна подготовка продължава да набира подкрепа на: http://civilactionbg.com/?p=201 

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *