Гражданско сдружение „Асоциация общество и ценности“ и Фондация „Център за правна помощ – Глас в България“ изпратиха днес становище до управляващите във връзка с опасностите, които крие узаконяването на сурогатното майчинство у нас.

В изпратеното становище сдружението информира за последствията от легализирането на заместващото (сурогатно) майчинство, сред които: прекъсването на силната естествена връзка между износващата (сурогатна) жена и детето; поставянето  правата на приемащата двойка над правата на детето и сурогатната  майка, пълните права над сурогатната майка по време на бременността, включително да бъде принудена да абортира детето, когато е диагностицирано увреждане или болест, а в някои случаи и когато полът на детето не съвпада с желания от родителите. 

Според представителите на гражданските организации легализирането на сурогатното майчинство води до объркване на семейните роли и взаимоотношения. Те посочват, че в страни легализирали сурогатството са констатирани случаи на баби, които са родили своите внуци (Русия), както и деца, които са родени две години след смъртта на поръчващата майка (Израел). 
Според тях заместващото (сурогатно) майчинство снишава разбирането за репродуциране до договорни бизнес отношения.

От гражданските организации посочват, че подобен вид бизнес-отношения отварят врата за сериозни злоупотреби и експлоатация на определена социално слаба група хора. Когато раждането на дете се превърне в работа това ще доведе до увеличаване натискът от останалите членове на семейството върху жените да осигуряват доход, предоставяйки „под наем“ утробите си.

„С узаконяването на сурогатството у нас, на износващата(сурогатна) майка се предлага т.н. „заплащане на разумни разноски”,  което не слага ясни граници и дава възможност за злоупотреби и корупция. Това снишава разбирането за репродуциране до договорни бизнес отношения“, посочва становището на организациите.

И детето, и заместващата (сурогатна) майка са третирани като биологична стока, за която се заплаща. Това потъпква  правата на детето като човешко същество, гарантирани от Декларацията за правата на детето (чл. 6 и чл. 9). Комерсиалното сурогатно майчинство се забранява и от Брюкселската декларация на Световната медицинска асоциация.

В писмото си гражданските организации посочват, че сурогатното майчинство попада под ударите на закона в редица страни като Австрия, Норвегия, Швеция, Франция, Унгария, Италия, Швейцария, Германия, Канада и др. Те са категорични, че сурогатното майчинство е уронващо авторитета на жените и увреждащо тяхното физическо и психическо здраве и настояват  да гласуват против предложените поправки, които го узаконяват.

Представители на сдружението и  на друга гражданска организация не бяха допуснати на организираната преди седмица Кръгла маса в парламента, дискутираща сурогатното майчинство. Въпреки предварителната им регистрация те бяха върнати поради „липса на места”, докато по-късно бяха допуснати представителите на организации, подкрепящи узаконяването му.

Според гражданските организации преди узаконяването на подобни промени е важно обществото и управляващите да са нееднозначно информирани за рисковете и последствията от този вид „бизнес“ за децата, заместващите майки и семействата им, както и горчивия опит в страните, където „утробите под наем“ са разрешени.
През изминалата седмица с Отворено писмо до управляващите срещу узаконяване на сурогатството у нас излязоха 20 представители на неправителствени организации, вкл. психолози, терапевти, учени и др.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *