Гражданско сдружение Асоциация Общество и ценности участва на инициираната в парламента дискусия относно промените в Семейния кодекс, касаещи най-вече легализирането на фактическото съжителство. В дискусията участваха представители на основните вероизповедания у нас, юристи, експерти от неправителствения сектор, народни представители и журналисти.

Ето как две от водещите медии у нас – Дарик радио и Българско национално радио отразиха дискусията:

БСП ще се съобрази с обществото за съжителството без брак

Деа Манолова
29 октомври 2008
източник: Дарик радио

БСП ще се съобрази с преобладаващото обществено мнение и ако то не одобрява узаконяването на фактическото семейно съжителство, депутатите също няма да го подкрепят, стана ясно на кръгла маса в парламента за новия Семеен кодекс.

Легализирането на съжителство без брак бе прието на първо четене от парламента. От опозицията се обявиха срещу нововъведението с аргумента, че узаконяването на фактическото съпружеско съжителство няма да защити правата на децата. „Ако преобладаващото обществено мнение е в тази посока, ние ще се съобразим, но ако хората не го искат, няма да го приемем”, каза депутатът от Коалиция за България Надка Андонова при обсъждането.

Опозиционният депутат Мартин Димитров съобщи, че колегата му Надка Балева от БСП му е представила предложение спорният текст да отпадне между първо и второ четене.

Православната църква, Католическата екзархия и Главното мюфтийство се обвиха категорично срещу тази промяна в Семейния кодекс. Според становището на Светия синод депутатите трябва да узаконят църковния брак.

Председателят на Асоциация „Общество и ценности” Стоян Георгиев заяви, че ако се легализира фактическото съжителство, ще се легализира и гей съжителството. Това директно ще даде права и хомосексуалните двойки да осиновяват деца, каза още Георгиев.

Православната църква, католическата църква и Главното мюфтийство са против узаконяването на фактическото съпружеско съжителство у нас

източник БНР, 29.10.2008г.

Православната църква, католическата църква и Главното мюфтийство се обявиха против узаконяването на фактическото съпружеско съжителство у нас. Ако Народното събрание приеме новия Семеен кодекс, Българската православна църква ще поиска да се узакони църковният брак. Това каза представителят на БПЦ Васил Коцев в дискусия за проекта за нов Семеен кодекс, която се състоя в парламента. Форумът се организира по инициатива на депутати от опозицията.

Освен православната църква срещу фактическото съпружеско съжителство /ФСС/, което се предвижда в новия Семеен кодекс, се обявиха и католическата църква, Главното мюфтийство, протестантската общност, неправителствени организации и фондации. Светият синод изразява несъгласие с фактическото съжителство и не го приема за нормално, заяви Васил Коцев.

По думите му в това съжителство липсва един от основните елементи на брака – заявлението на съпрузите да се отдадат един на друг за цял живот и поемането на отговорността за семейството. Той посочи, че ФСС е в конфликт с нравствените закони на обществото.

От своя страна представителят на католическата църква Христо Пройков отбеляза, че бракът е тайнство и свещен съюз, а гражданският брак е само административна мярка.

Според Ведат Ахмед и Бирали Бирали от Главното мюфтийство това, което се предлага в новия Семеен кодекс, е резултат от покварата на ценностната система на хората днес.

Представителят на протестантската общност в България Людмил Мандичев посочи, че се учудва защо се стимулира разпадането на морала, а не изграждането и укрепването на семейството.

Фактическото съжителство ще реализира полигамията и кръвосмешателството, смятат от гражданското сдружение „Асоциация Общество и ценности“. Според тях въвеждането му ще наложи и узаконяване на хомосексуалните съжителства и ще даде права на тези двойки да осиновяват деца.

Депутатът от НДСВ Огнян Герджиков защити проекта за нов Семеен кодекс. Той призова да не се тълкуват погрешно текстовете от проекта. С дълбоко уважение се отнасям обаче към всички, които смятат, че той не е добър, допълни Герджиков. Законопроектът за Семеен кодекс беше приет на първо четене в началото на октомври. Най-важните промени в него са уреждането на фактическото съпружеско съжителство между мъж и жена и въвеждането на брачния договор.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *