Уважаеми приятели,

На 27.01.2013г. ще се състои национален референдум, на който всички имащи право на глас ще гласуват с „ДА” или „НЕ” в отговор на въпроса: „ДА СЕ РАЗВИВА ЛИ ЯДРЕНАТА ЕНЕРГЕТИКА В БЪЛГАРИЯ ЧРЕЗ ИЗГРАЖДАНЕ НА НОВА ЯДРЕНА ЦЕНТРАЛА?”.

   Този въпрос е подменен от тeзи, които на всяка цена искат да се построи АЕЦ ”БЕЛЕНЕ” със следния въпрос: „Искате ли да имате по-евтин ток?”.  Така поставен въпросът, всеки ще отговори с „ДА”. Така са събрани и тези 700 000 подписа, необходими за референдума.

   Ако обаче въпросът е поставен така: „Искаме ли да имаме по-евтин ток сега, в нашето поколение, но нашите деца, нашите внуци, правнуци и така до 6000 поколения след нас, да плащат за съхранението на стотиците тонове радиоактивни отпадъци в продължение на СТО И ПЕТДЕСЕТ ХИЛЯДИ ГОДИНИ?”, то отговорът на голямата част от хората ще бъде „НЕ”. Никой не би желал да остави неплатени дългове на своите деца, внуци, правнуци.

   Числото на годините, през които трябва да се съхраняват при специални условия радиоактивните отпадъци съм  написал с думи, за да не си помисли някой, че случайно съм прибавил някоя и друга нула без да искам. Не, това е точното число – 150 000 години.

   Човешкият ум не може да го възприеме точно за какъв период от време става въпрос, а сме готови като поколение да „завещаем” на хиляди поколения след нас да съхраняват тези смъртоносни радиоактивни отпадъци.

   Ако цената за съхранение на радиоактивните отпадъци, която трябва да се плати през този дълъг период, трябва да я заплатим сега, (а не поколенията след нас), то цената на електрическия ток от АЕЦ, би била многократно по-скъпа, отколкото електрическата енергия получена, от които и да било други източници.

   Няма да говоря за това, че проектът е много скъп за България. Няма да говоря, че районът на Белене е земетръсен и има повишена опасност от аварии.  За мен, само дългосрочното съхранение на смъртоносните радиоактивни отпадъци е достатъчно, за да гласувам с „НЕ” на този референдум.

   Приятели, приканвам ви да гласувате непременно на този референдум и то с „НЕ”, за да запазим въздуха, водата и земята на България чисти и за поколенията след нас.

Райчо Дончев

Райчо Дончев е роден 1951 год., завършил е минно инженерство, специалност Обогатяване на полезните изкопаеми. Работил е дълги години като главен инженер в обогатителната фабрика в Кремиковци. Понастоящем работи като консултант и разработва технологии за оползотворяване натрупалите се вече отпадъци от черната и цветната металургия.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *