Европейската гражданска инициатива (ЕГИ) „Един от нас“ събра над 1 891 000, което я прави първата инициатива в Европа постигнала такъв успех. Двайсет страни са достигнали минималния праг на участие, изискван от Европейската комисия. Това показва, че защитата на човешкия ембрион е дълбоко вкоренена в европейското гражданско общество.

Целта на инициативата „Един от нас“ е да се потвърди, че човешкият ембрион е „един от нас“ и че споделя човешката природа. “Един от нас“ настоява Европейския съюз да спре финансирането на дейности, които разрушават човешки ембриони и по-конкретно:

“Никакъв бюджет да не бъде заделян за финансиране на дейности, които разрушават човешки ембриони или позволяват тяхното унищожение”, като в частност се включват “изследователски дейности, които разрушават човешки ембриони, включително тези, които целят придобиване на стволови клетки, или разработки, включващи използването на ембрионални стволови клетки в последващи стъпки за придобиването им” и за “аборти, директно или индиректно, чрез финансиране на организации, които насърчават или съдействат за абортите.”

Налагането на забрана върху такова финансиране ще допринесе значително за последователността в европейското законодателство, след като Европейският съд отсъди в случая Brüstle v. Greenpeace, потвърждавайки, че човешкият ембрион подлежи на защита според законите на ЕС и защото абортите не са в компетенцията на ЕС и не са човешко право.

Организаторите на инициативата сърдечно благодарят на всички лица и национални организации, които са организирали креативни кампании в цяла Европа. Безпрецедентен брой групи граждани са съдействали във всяка страна от ЕС, за да се изгради ефективна мрежа от защитници на ценността на човешкия живот и да се издигне това послание на Европейско политическо ниво. Организаторите благодарят на Европейската комисия за ефективната подкрепа и съдействие в процеса на събирането на подписи.
„Един от нас“ беляза успех благодарение на подкрепата и взаимодействието на европейските християнски църкви – католически, православни и протестантски.

От този момент, националните власти във всяка страна имат 3 месеца, за да потвърдят крайния брой на събраните валидни изявления. Тогава, през следващите 3 месеца, Европейската комисия и парламент ще се срещнат, за да дискутират в детайли проблемите издигнати от инициативата.

По-нататък, Европейската комисия ще излезе с формален отговор, указващ какви действия ще бъдат предприети във връзка с инициативата. Комисията не е задължена да предложи промяна в законодателството като резултат от инициативата, но ако комисията реши да предложи такава промяна в неин отговор, то това предложение ще бъде внесено чрез редовния законодателен процес.

Организаторите на инициативата ще продължат да се застъпват пред Европейската комисия и парламент за уважение на човешките същества от началото на техния живот.

Повече информация за приключилата инициатива можете да научите от сайта: http://www.oneofus.eu/bg/

по информация на: http://www.oneofus.eu/bg/

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *