В последния ден на мандата си Европейската комисия наложи незаконно и антидемократично вето на европейската гражданска инициатива „Един от нас“, която призовава за забрана на финансирането от ЕС на изследвания свързани с унищожаването на човешки ембриони.

Въведени с Договора от Лисабон, европейската гражданска инициатива (ЕГИ) бе замислена като механизъм за улесняване на демократичното участие чрез предоставяне възможността европейските граждани да поискат от Европейската комисия да направи конкретни законодателни предложения.  Инициативата „Един от нас“ надскочи изискването за 1 милион поддръжници, като получи 1,7 милиона подписа, и с това стана най-голямата гражданска инициатива в историята на Европейския съюз.

 „Един от нас “ получи широка подкрепа на членове на Европейския парламент от почти всички политически групи, представени в парламента. Освен това преди повече от година самата Европейска комисия потвърди, че искането да се забрани финансирането от ЕС на изследвания, свързани с унищожаване на човешки ембриони, както е формулирано в законодателното предложение на „Един от нас“, е в съответствие с европейското право – и по този начин допустима като ЕГИ.

Вето без аргументи
Европейската комисия отхвърли това искане, въпреки липсата на правни аргументи, с които да оправдае своето вето. В своето прес-съобщение Комисията заявява, че „разпоредбите за изследване на човешки ембрионални стволови клетки на Horizon 2020 са в пълно съответствие с Договорите на ЕС и с Хартата на основните права на Европейския съюз“ . По мнението на Комисията това дава достатъчно основание да се отхвърли най-мащабно подкрепената гражданска инициатива в историята на европейската демокрация.

„Такова право на вето е нелегитимно и антидемократично, тъй като политически, Европейското законодателство е това, което може да се произнесе за съдържанието на инициативата, а не Комисията.  В противен случай, механизмът ЕГИ би бил безсмислен,“ споделят организаторите на кампанията „Един от нас“.

С ветото на Комисията не приключва битката. Тъй като тази гражданска инициатива  има отговорността да допринесе за една по-етична и демократична Европа, решението на Комисията вероятно да бъде обжалвано пред съда в Люксембург, който е признал, зачитането на човешкия живот от момента на зачеването.

Партик Кар от „Family and Life“ споделя: „В седмицата, когато много хора, включително и министър-председатели и президенти, се питат основни въпроси относно бъдещата роля и цел на ЕС, това презрение към гражданите е особено потресаващо. Това доказва, че гражданската инициатива почти се обезсмисля, тъй като няма сила да накара Комисията да направи нещо.“

„Европейската комисия показва, че изпитва огромен страх от истинска демокрация. Тя е алергична към обществения дебат и гласът на европейските граждани. Игнорирането на заявеното желание на европейските граждани  ще засили допълнително тяхното безпокойство, свързано с европейските институции,“ споделя Игнасио Арсуаго, президент на испанската организация HazteOir.

Инициативата „Един от нас“ акцентира върху липсата на съгласуваност между високите етични стандарти на Съда на Европейския съюз и практиката на Европейската комисия за финансиране на дейности рушащи човешките ембриони.  Целта и бе да гарантира, че бюджетът на ЕС за научни изследвания няма да се използва за финансиране на проекти, които включват или предварително предполагат унищожаването на човешки ембриони. По този начин тя настоя за промени във финансовия регламент на ЕС и Рамковата програма Horizon 2020.

Въпреки че Европейската комисия не е задължена да следва исканията, направени чрез гражданската инициатива, тя сама се компроментира отхвърляйки демократично подкрепено искане, което е в съответствие с европейското право.

С тези европейски избори е избран нов Европейски парламент и нов състав на Комисията ще бъде назначен. Това ще позволи да се продължи започнатото за гарантиране защитата и зачитането на всеки „Един от нас“. 

Източник: Асоциция Общество и Ценности

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *