Въпреки активните граждански действия и масови протести в редица европейски столици, Европейският парламент (ЕП) прие вчера доклада озаглавен „Пътна карта на ЕС за борба с хомофобията и дискриминацията въз основа на сексуална ориентация и полова идентичност“ с близо 2/3 от гласовете (394 „за“ на 176 „против“ и 72 „въздържал се“).

С гласуването на този доклад  ЕП възлага на Европейската комисия, държавите-членки и агенциите на ЕС да „работят съвместно върху цялостна многогодишна политика за защита на основните права на ЛГБТИ хора“, в областта на заетостта, образованието, здравеопазването, стоките и услугите, свободно движение и равни права на еднополови двойки сключили легален съюз в друга страна членка, свободата на словото, регистрирането на престъпления от омраза, предоставянето на убежище, както и външните отношения спрямо ЛГБТИ лица.

Всяка страна ще трябва да реши до каква степен да приеме подобно законодателство. Няма да е лесно, предвид и непрекъснато увеличаващото се финансиране от ЕС на организациите и агенциите, които работят за приемането на този вид политика.

За първи път Европейският парламент среща подобна реакция на граждани от цяла Европа. Про-семейното движение и мобилизация на граждани в подкрепа на брака непрекъснато расте. Общо над един милион граждани са се включили с конкретни действия срещу приемането на този доклад (в петиции, писма, протести, обаждания). Само за броени дни над 210 000 души от цяла Европа подписаха петиция с искане за отхвърлянето на „Луначек“. 

Членове и служители в ЕП са потвърдили, че са получили стотици сигнали срещу доклада и едва няколко в негова подкрепа. По всичко изглежда, че депутатите в ЕП са гласували пряко волята на гражданите, които са ги избрали.

Десет български евродепутати представляващи различни партии – основно от БСП и ДПС, но също 1 независим,  1 от Сините и 1 от ГЕРБ, са подкрепили доклада „Луначек“, 4-ма са се въздържали, 3-ма не са гласували. Само един е гласувал срещу доклада (3).  

„За да видим промяна в тази ситуация е важно всеки един да бъде активен и да се интересува от позицията на кандидат-евродепутатите по отношение защита правата на всички граждани, достойнството и свободата на личността, брака и семейството,“ споделя Михаела Джоргова, изп. директор на сдружение „Асоциация Общество и Ценности“, което е и инициатор на петицията на български

източник: Асоциация Общество и Ценности

P.S. Повече информация по темата:
1) линк към гласуването: http://www.votewatch.eu/en/homophobia-and-discrimination-on-grounds-of-sexual-orientation-and-gender-identity-motion-for-resolu-2.html
2) линк към доклада на български: http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+REPORT+A7-2014-0009+0+DOC+XML+V0//BG
3) По-долу е таблицата от гласуването на българските членове на ЕП: гласувалите в „зелено“ са в подкрепа на доклада „Луначек“, в „жълто“- въздържали се, в „червено“ – срещу доклада; трима не са гласували;

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *