Целта е Европейската комисия да изготви директива за приемане на разпоредбите от Истанбулската конвенция.

София, 13.09.2021г. В сряда Европейският парламент  ще гласува предложение за резолюция за признаване на джендър основано насилие, като нова област на престъпления в ЕС.

Резолюцията цели да поиска от Европейската комисия изработването на директива, която да включи джендър основаното насилие в престъпленията изброени в разпоредбата от Договора за функциониране на Европейския съюз (чл.83, ал.1).

Отправеното предложение не дава определение на понятието „джендър“ основано насилие, а препраща по този въпрос към Истанбулската конвенция. 

Предвид че, Конституционният съд на Република България е приел, с решение № 13 от 27.07.2018г. по к.д.№ 3/2018г., че Истанбулската конвенция  не съответства на Конституцията на страната граждански организации*, изпратиха писмо до европейските народни представители. В него те посочват решението на Конституционния съд, в което се казва, че “Изискванията на чл. 4, § 3 от Конвенцията биха наложили в Република България да се създадат процедури, осигуряващи правно признаване на пол, различен от биологичния, в разрез с Конституцията.”

Така отправеното до Европейския парламент предложение, за приемане на резолюция с препоръки до Комисията за изработване на всеобхватна директива за джендър насилието, цели да заобиколи и обезсили разпоредбите на Конституцията на Република България и решение № 13 от 27.07.2018г. на Конституционния съд, се казва още в писмото.

Те посочват, че една приета директива на Европейския съюз, съдържаща пол, различен от биологичния, ще има предимство над нормите на вътрешното българско право и ще породи задължение за България да промени законодателството си.

Гражданските организации посочват че действащото национално законодателство обхваща престъпленията, които всяка форма на агресия може да причини. Още повече престъпление основано на “джендър” насилие не следва да попада в чл. 83 на Договора за функционирането на ЕС (ДФЕС), тъй като има строго идеологическа основа, се посочва в писмото.

Според организациите предложената резолюция нарушава правата и най-добрия интерес на детето, презумпцията за невинност и насърчава потискаща система за наблюдение и тормоз със създаването на специални съдилища. 

Съгласно чл. 14 ал.6 от закона за Конституционния съд, решенията на съда са задължителни за всички държавни органи, юридически лица и граждани. В тази връзка организациите призовават българските евродепутати да отхвърлят резолюцията за признаване на джендър основано насилие, като нова област на престъпления в ЕС.

В края на 2019г. осем наши представители гласуваха срещу резолюцията на Европейския парламент, целяща решение от Съда на ЕС в полза ратификацията на Истанбулската конвенция в целя ЕС. Шестима се въздържаха, а двама подкрепиха предложението, което ЕП прие. Скоро предстои Съда на ЕС да се произнесе във връзка с питането на ЕП. Тези дни ще стане ясно дали българските евродепутати ще спазят изискването на Закона за Конституционния съд, гласувайки съобразно решението му. 

Източник: Асоциация Общество и Ценности
[email protected], www.sva.bg

* Писмото е изпратено от Асоциация Общество и Ценности, заедно с Национална Асоциация Поход за Семейството и правозащитна организация Свобода за всеки.

По-долу са имейлите на народните ни представители, качени в сайта на ЕП, на които може да пишете:

Асим Адемов  <[email protected]>,
Александър Йорданов <[email protected]>,
Атидже Алиева-Вели <[email protected]>,
Ангел Джамбазки <[email protected]>,
Иво Христов <[email protected]>,
Радан Кънев <[email protected]>,
Андрей Ковачев <[email protected]>,
Илиян Кючук <[email protected]>,
Ева Майдел <[email protected]>,
Искра Михайлова <[email protected]>,
Андрей Новаков <[email protected]>,
Цветелина Пенкова <[email protected]>,
Емил Радев <[email protected]>,
Андрей Слабаков <[email protected]>,
Сергей Станишев <[email protected]>,
Петър Витанов <[email protected]>,
Елена Йончева <[email protected]>

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *