Преди две седмици президентът Йоханис Клаус обнародва закона, криминализиращ подбуждането към омраза в Румъния. По този начин Румъния се присъедини към западните тоталитарни секуларни държави, където обидната реч те вкарва в затвора. Когато свободата на словото е потисната или репресирана, неизбежният резултат е налагането на тоталитарно управление над народа.

Притеснявам се, че г-н Йоханис и румънските парламентаристи, които гласуваха за член 369 от Наказателния кодекс*, се превърнаха във враг номер едно на Румъния и румънците. Нищо не може да бъде по-тревожно за гражданите от отнемане на свободата на словото, чрез и с подкрепата на онези, които са избрали в парламента, за да защитават техните свободи, права и ценности.

Нашите избраници винаги ни казват, когато ги хванат с подкупи в джобовете, както сега, че законите, които приемат са за наша полза. Нищо не е по-далеч от истината от тази официална позиция на водещите партии. В една автентична демокрация трябва да е обратното: това, което гражданите считат за най-добро за тях, трябва да стане закон на страната. Гражданите предпочитат правото да се обиждат, вместо държавата да разшири контрола си върху тяхното мислене и слово.

Защити свободата на словото

Член 369 криминализира „всяко“ критично изказване срещу 14 категории лица или групи лица, чиято цел, пряко или косвено, е да подбуждат към омраза или да се отнасят неблагоприятно към тези групи.

В „Хенри Шести“ Шекспир пише „нека убием всички адвокати“, чрез думите на един от героите си! Подбуждане към омраза? Несъмнено. Подстрекаване към геноцид? Несъмнено. Адвокатите са добре дефинирана група, лесна за идентифициране и лесна за разкриване. Значи да гоним забрана на съответната песен или цензура на съответната фраза? Това би било лудост.

14-те забрани са 14 капана и препятствия пред свободата на изразяване. Практически е невъзможно някой от нас да не наруши тези забрани, които претендират да бъдат законни. Не веднъж в живота, а може би всеки ден. Наказанието е от 6 месеца до 3 години затвор за всяко престъпление или глоба!

Ако румънските власти приложат този закон за всяко престъпление, милиони румънци ще се окажат в затвора. Ще трябва да се построят нови затвори и да се ремонтират старите комунистически затвори, в които са били изпращани наши съграждани, именно защото са критикували комунистическата система и комунистическата партия.

Ако прочетете член 369 внимателно, ще видите, че критиката, основана на политическо мнение или членство в политическа група, е забранена. Политическите партии в Румъния се поставят над закона и над нас.

Затворите ще се строят с нашите пари. Парите на тези, които говорят свободно. С нашите пари политиците ще превърнат Румъния в национален ГУЛАГ, подобен на този от 50-те години.

Член 369 обаче също е обезпокоителен поради ред други причини. Той увеличава държавния контрол върху гражданите. Държавата се превръща във власт, която цензурира и допуска само една гледна точка, а другите забранява с мотива, че насаждат омраза.

Промените имат потенциала да предизвикат гражданска война: всеки гражданин на Румъния ще може да каже, че е обиден от речта на своя съсед и да поиска той да получи затвор, като отмъщение. Това ще доведе до истинско мексиканско противопоставяне, в което всеки ще може да опре ‘пистолет’ в главата на съседа си.

Да си консервативен означава да вярваш в свободата на словото. Народните представители, които гласуваха този закон, и партиите, към които принадлежат, не споделят консервативната доктрина. Време е да си вървят. Не можем да позволим превръщането на Румъния в тоталитарен ГУЛАГ или да оставим като наследство на нашите деца Румъния, окована във веригите на тоталитарния секуларизъм.

Автор: Питър Костеа
Питър Костеа е адвокат по граждански права в Хюстън, Тексас и член на Щатската адвокатска колегия на Тексас. Той също така е президент на Алианса за национално обновление, християндемократическа партия в Румъния.

Източник: https://www.facebook.com/PeterCosteaEuroparlamentar

* Новият член 369 от румънския Наказателен кодекс гласи:

„Подбуждане към насилие, омраза или дискриминация
Подбуждане на обществото, по какъвто и да е начин, към насилие, омраза или дискриминация срещу категория хора или срещу лице на основание, че то принадлежи към определена категория хора, определени на основата на раса, националност, етническа принадлежност, език, религия , пол, сексуална ориентация, мнение или политическа принадлежност, богатство, социален произход, възраст, увреждане, хронично незаразно заболяване или ХИВ/СПИН инфекция, считани от дееца за причини за непълноценност на лицето спрямо другите, се наказва с лишаване от свобода от 6 месеца до 3 години или глоба“.

​Статията отразява позицията на адв. Костеа, по повод приетите наскоро промени в Наказателния кодекс на Румъния, ограничаващи свободата на словото.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *