По време на събитие с домакин седмичното списание Политико, вицепрезидентът на Европейската комисия – Франс Тимерманс обеща да започне кампания, която да прокара законодателство на равнище ЕС, което да гарантира, че „браковете” на еднополовите двойки, чиито правоотношения са били признати от държава-членка, се признават в целия Европейски съюз.

„Аз лично ще се заема с това и ще го придвижа напред“, каза той. „Дори и да не искате да имате еднополови бракове във вашата страна, най-малко имайте благоприличието да приемете, че други страни разполагат с тях и признайте тези бракове, когато хора, които са встъпили в брак, се преместят във вашата страна.” 

През последните години няколко държави-членки на ЕС приеха конституционни промени, за да определят брака като съюз между един мъж и една жена, именно за да се защитават срещу този вид културен империализъм. 

Свободното движение на хора, който е един от основополагащите принципи на ЕС, досега никога не се е тълкувал в смисъл, че някои държави-членки могат да налагат своите брачни закони, по-специално „бракове“ между лица от един и същи пол, на други държави-членки. 

Вероятно ще се наложи г-н Тимеранс да се консултира с правната служба на Комисията, за да разбере реалността. Важно е да се има предвид, че холандските възгледи относно сексуалните нрави не се споделят в повечето страни по света.

Предполага се, че желанието на заместник-председателя на ЕК за насърчаване на спорния хомосексуален-дневен ред е най-правдоподобното обяснение за предварителния подбор на Комисията от кандидати за поста директор на Агенцията за основните права към ЕС.

източник: https://agendaeurope.wordpress.com

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *