Предлагаме ви по-долу писмо-петиция до управляващите, с което да се противопоставим като граждани на легализацията на марихуаната за медицински цели у нас: 
http://civilactionbg.com/?p=175

Уважаеми дами и господа народни представители,

Обръщаме се към вас във връзка с подготвяния от независимия депутат г-н Велизар Енчев законопроект за легализиране на марихуаната за медицински цели, който този месец предстои да бъде внесен в НС (1).

Твърденията, които депутатът представя, че лечението с марихуана повлиява развитието на изброените от него болести са заблуда и спекулация.

1. Употребата на марихуана вреди на менталните и физически функции на организма.

Основната съставка на марихуаната – тетрахидроканабинол или ТНС, има мощен ефект върху мозъка. Първоначално тя създава в потребителя чувство на еуфория, но след това идва вълна от безпокойство, страх и депресия. Паметта може да бъде засегната необратимо.

Употребата на марихуана води до развиване на депресия, страх, тревожност, нарушения в паметта, вниманието, съня, координацията и възприемането на времето. Продължителната й употреба може да предизвика психоза с прояви на халюцинации и шизофрения. Повишават се артериалното налягане и сърдечната честота, което повишава риска от сърдечен удар. Развиват се хронична кашлица и бронхити.

2. Марихуаната предизвиква много силно пристрастяване.

Това е причината тя да е най-мащабно използвания нелегален наркотик у нас и по света. Клинични проучвания доказват, че хора, които употребяват марихуана няколко пъти седмично, е почти невъзможно да престанат. Често пъти е по-трудно да се помогне на хората със зависимост към марихуана да преминат през абстиненцията, отколкото на тези, зависими към хероин. Дори след лечение по-малко от половината успяват да не употребяват марихуана в следващите 6 месеца. (2)

Хора, които са опитвали да спрат пушенето, отчитат, че се чувстват мрачно, напрегнато, неспокойно и не могат да спят.

3. За изброените болести има регистрирани не по-малко ефективни от марихуаната медикаменти, които се използват успешно в медицината, вкл. наркотични аналгетици.

Лекарствени продукти, съдържащи марихуана и нейни деривати, не се използват и не се препоръчват от специалистите от Националния център по наркомании (3) при заболяванията, изброени от депутата.

По отношение на рекламираните „желани ефекти”: повлияване на мускулния спастицитет, хиперактивен пикочен мехур, невропатна болка, болка при рак, гадене, повръщане, нарушения в апетита, има достатъчно ефективни медикаменти /във всеки случай не по-малко ефективни от марихуаната/, които са регистрирани и се използват успешно, включително и наркотични аналгетици.
 
4. Легализирането на медицинската марихуана ще доведе до нарастване на консумацията й за развлекателни цели и е стъпка към легализацията й.

Легализацията на марихуаната за „медицински цели“ е троянски кон към легализацията й за свободна употреба. Все още не е известно доколко медикаменти като Sativex са наистина ефективни. Още повече до момента няма направени проучвания за зависимост спрямо този препарат.  

Лекарствените продукти, съдържащи марихуана, имат много странични ефекти. Те могат да причинят канабиноидна интоксикация. Рисковете от психиатрични реакции надвишава ползата.

Повдигнатият дебат и опитите за легализиране на лекарствени продукти, съдържащи марихуана и нейни деривати, не са в полза на опазване на здравето на хората и превенцията на употребата на наркотици. Точно обратното, това дестабилизира общественото мнение, като се опитва да внуши, че употребата на марихуана не е опасна.

Предвид сериозните вреди и последствия, които легализацията на марихуаната за медицински цели ще окаже върху цялото ни общество, и най-вече децата, апелираме към вас твърдо да се противопоставите на узаконяването и!
 
Ако споделяте изложената позиция ви каним да подкрепите писмото на: http://civilactionbg.com/?p=175

(1) http://www.segabg.com/article.php?id=766653

(2) Професор Хол от King’s College в Лондон и съветник на Световната здравна организация по въпросите, свързани с наркотиците; http://www.drugsinfo-bg.org/bg/news/20-480.html

(3) За справка виж становището на Националния център по наркомании относно необходимостта и терапевтичното значение на употребата на марихуана и нейни деривати за медицински цели. http://ncn-bg.org/docs/Marijuana_2014.pdf

(4) Марихуаната/ канабис/ е най-често употребявания наркотик от младежите, като употребата му е нараснала значително у нас през последните години (4). Тя води до зависимост и до последваща употреба на по-силни наркотични вещества. Тинейджърите, които пушат трева, редовно загубват около 8 точки в своето IQ и са изложени на риск от увреждане на мозъка.
Направено през 2009г. проучване сочи, че 42% от учениците са опитвали марихуана, 32% признават, че употребата на наркотици ги кара да се чувстват по-добре, а 31% вярват, че марихуаната е най-безвредния наркотик. http://promena.org/проучване-анкета-ученици-марихуана-б/

източник: civilactionbg.com

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *