Бисер Николов (вляво), Георги Апостолов и Цвета Николова в студиото на БНР. Снимка: Кирчо Стоичков

Откъси от разговора на живо в предаването “Познати и непознати” по БНР, по повод информацията, която Асоциация Общество и Ценности изпратихме до медиите, за приетата от Съвета на Европа резолюция срещу ранната свръхсексуализация на децата.
По-долу ще можете да прочетете откъси от споделеното в предаването от Бисер Николов – член на Управителния съвет на Асоциация Общество и ценности и Георги Апостолов от Националния център за безопасен интернет споделиха в предаването.  

Бисер Николов: Нашата цел винаги е била да информираме обществото за това, което се случва. Фокусът на тази резолюция е да се алармира информира за свръхсексуализация. Това което всеки ден  виждаме медии, реклами… Това променя начинът по който самите деца виждат себе си и начина по който възприемат себе си, модели на поведение.

Целта на тази резолюция е да се въведат граници на тази сексуализация, съответно чрез правни норми, чрез подпомагане на родителите, какво се случва, че това не е безобидно. Съвременните средства предлагат възможността например: влюбено момиче, снима се с оскъдно облекло, понеже обича, чувства се обичано, изпраща тази снимка, т.нар секстинг след това с тази снимка може да бъде злоупотребено, влиза в интернет. След това завинаги може да доведе до психическо разтройство, до поражения в психиката, които са трудно възстановими в годините. 

– Има ли начин достъпа на децата на бъде контролиран в интернет?

Георги Апостолов: Проблемът не е в това, че няма технически средства. И проблемът не е в използването на техническите средства. Защото както казва директорката на една американска организация, която първа започна да изследва връзката между децата и интернет… Тя беше заявила още преди осем години: “Съвременните поколения имат един проблем и това е, че растат в една сексуално отровена култура.” Откъде идва това нещо? Спадане на журналистическите стандарти… Нека не обвиняваме само интернет. …
Нещата започват да се късат от семейството. Това е факт. В днешно време детето получава първото компютърно устройство като правило на 4-5 годинки. … За родителите таблета или телефона са бавачка. Много малко от тях осъзнават, че там проблемът не е, както всички се страхуваме, че някой педофил ще се свърже с него по интернет, ще го подмами, и ще го изнасили. Не. За съжаление над 80% от сексуалните насилия над деца са в кръга на тясното семейство, широко семейство, възрастни, които детето познава и уважава.

Проблемът е друг и аз го видях като ходих в Албания преди два месеца. … С потрес разбрах, че децата между 9 и 16 години, според национално представително изследване, 44% от тях казват, че те гледат онлайн порнография ежедневно. При нас не е чак толкова страшно, но до 12 годишна възраст 75% от момчетата и 45% от момичетата са гледали онлайн порнография. А родителите чакат да дойде онзи прословут момент, когато дойде пубертета да си говорят за пчеличките и става като във вица “Кажи ми мамо какво искаш да ти обясня”. Разговорът с детето трябва да стане в момента, в който му дадем таблета и го сложим пред компютъра. Да му кажем, че това, което ще види там не винаги ще е приятно. Но нищо от това не е истинско. 

Какво се случва с медиите? 92% от холивудските продукции са целенасочено със сексуален фокус или съдържат сексуални послания. Това е, с което облъчваме децата по телевизията. Рекламният бизнес много се подведе под този лозунг че сексът продава. Франция беше първата страна, която забрани през 2014г. участието на момичета до 13 годишна възраст в мис мини конкурси за красота и т.н. А от 13 до 16 г. само с изричното съгласие на родител и проверка на надзираващ орган….

Ние какво правим? Колко години гледаме мис и мини конкурси, как тези дечица са начервени, накрасени да изглеждат като възрастни? Знаете ли колко сайтове за деца модели има? Знаете ли, че Германия забрани със закон и тя приравни сайтовете за модели към сайотовете за детска порнография, защото голяма част от тези сайтове са наистина вход към детска порнография.

Какво значи ранна сексуализация?
Детето не е узряло нито физически, нито емоционално, нито психически, за да разбере какви са сексуалните отношения. Но сексуалните послания са навсякъде около него. То приема че от него се очаква да се държи по такъв начин. Зачестяват случаите на изнасилвания от малолетни и непълнолетни. 

Какво говори това? У децата психиката вече е сбъркана. Когато никой не им обяснява, че това което гледат не е истина, те възприемат това като нещо, което е нормално и естествено и искат да го опитат.Питайте лекарите. Те ще ви кажат какъв ръст на  еректилни дизфунции имаме при младите момчета и мъже. В резултат на честото гледане на онлайн порнография те стават неспособни за сексуални действия. А при момичетата имаме инфертилитет. Безплодността се качва благодарение на ранна сексуална активност, рискови сексуални практики, научени през интернет, и цялата среда, която им казва секс, секс и секс. Сексът е главна тема, сексът е по телевизията, сексът е в рекламите….

Бисер Николов:Видял съм как това работи в семейството. Имам три дъщери и син. От малки е нужно да им кажем истината. Цялата истина. Ти можеш да направят това, и резултатът ще е такъв или съответно ако направиш другото резултата ще е такъв и такъв. Много малко съм употребявал думи като: не прави това. Фактът дали са красиви – отдавна сме минали този урок. Вярвам, че съм изградил този имидж на красива жена. Въпросът е друг момчето, което срещат, дали е готово да обича мен, така че да съм щастлива…
Цялата пошлост я има. Тя е факт. Въпросът е, да се научим като родители да реагираме на това и да бъдем близо до децата си, да им помогнем как да се справят с определени ситуации. 

Как бихме могли да въздействаме?
Георги Апостолов: Проблемът не ни е в законите, колкото в тяхното прилагане. Направихме кампания срещу голите селфита в училищата, да се снимат облечени. …Трябва да работим в синхрон – родители, учители, медиите…
Едно изследване, което проучва интимните взаимоотношения между тинейджъри, на въпроса към едно 15 годишно момиче: “Някое момче ако ти хареса, ти би ли легнала с него?”. Отговорът бе: “Ами да, защо не”. А на въпроса: “А би ли му изпратила своя гола снимка?” тя отговори: “Ами не, чак такова доверие не мога да му имам.” Вижте какво е объркването в ценностната система. Те знаят опасностите в интернет, до какво може да води. Но за тях сексуалният акт вече не е табу. Друго изследване…  Едно момиче – австралийче, пак на 15-16 г. отговаря, че оралната любов не е секс, че тя е като пушенето. Имаме пълна бъркотия у децата и не са ни виновни децата. Виновни сме ние като родители, като общество, като образователни институции и като медии. 

Бисер Николов: Добрата новина е, че момем да направим нещо. …Да бъдем гражданско общество, да алармираме за това което се случва. … Има една европейска гражданска инициатива в защита на децата и семейството: “Мама, татко и деца”, която можем да подкрепим онлайн.

Повече за ЕГИ Мама, татко и деца и как да я подкрепите онлайн вижте на: www.mumdadandkids.eu/bg

Целият разговор в предаването „Познати и непознати“ от 17.07.2016г. по БНР чуйте на: http://bnr.bg/post/100716618/poznati-i-nepoznati

Подобни статии

Един коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *