сесия на Европейския парламент, източник ЕП

Как гласуват българските евродепутати за правото на живот и брака?

 

Миналата седмица Европейският парламент прие спорния доклад Tarabella за равенството между половете, но резултатът от гласуването е противоречив. От една страна абортът на деца е поставен в контекста на „основно право“ на жените, а от друга страна се въвежда изменение, което да припомни, че всички въпроси, свързани с абортите и „сексуално и репродуктивно здраве“ са от изключителната компетентност на държавите-членки, а не на ЕС. 

Всички български депутати от Европейската народна партия, сред които г-н Малинов, подкрепил Декларацията в подкрепа на семейството м.г., са дали вота си* за резолюцията, в противоречие и на позицията на ЕНП по този доклад, потъпквайки най-фундаменталното право – правото на живот. 

Защо така са постъпили тепърва предстои да разберем.

На 13 март, независимо от огромната мобилизация на 160,000 граждани с молба да гласуват срещу т.нар. докад на Panzeri за правата на човека или поне да се гарантира, че някои от най-спорните текстове в съдържанието ще бъдат извадени, по-голямата част от депутатите вдигнаха ръка в полза на един зле замислен текст, който подкопава правата на човека, а не ги укрепва. Докладът бе подкрепен* без изключение от депутатите от ГЕРБ, ДСБ (г-н Малинов), БСП и ДПС.

Сценарият се повтаря отново: радикалната левица използва „езика на правата на човека“, за да се насърчи идеи и концепции, които са коренно противоположни на фундаменталното разбиране на правата на човека или човешкото достойнство. 

Приетият текст отново насърчава „правото на аборт“, с което произволно лишава една определена категория хора, неродени деца, от техните естествени и неотменими човешки права. Ако тази група може да бъде лишена от човешки права, това показва, че всеки от нас може. 

Друго твърдение в доклада е, че „насърчава институциите на ЕС и държавите-членки да продължат да допринасят за размисъл относно признаването на еднополовите бракове или еднополовите граждански съюзи като политически, социален и човешки гражданско правен въпрос“. 

Това, което е жалко да се види е, че ЕП напълно се разминава с хората, които би следвало да представлява. Това е повтарящ се елемент в историята на еднополовите „бракове“ – наложени на избирателите, които никога не са ги искали. Може би е време за всички нас като европейски граждани да кажем на своите представители какво мислим по въпроса?

източник: Асоциация Общество и Ценности по информация на: 
agendaeurope.wordpress.com и www.votewatch.eu

*Гласуването по страни, имена, политическа принадлежност може да видите, както следва:
http://www.votewatch.eu/en/term8-progress-on-equality-between-women-and-men-in-the-eu-in-2013-motion-for-resolution-vote-resolution.html (Tarabella)
http://www.votewatch.eu/en/term8-annual-report-on-human-rights-and-democracy-in-the-world-2013-and-the-eu-policy-on-the-matter-motion-8.html (Panzeri)

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *