Българските учебни заведения имат известна автономност в своята дейност, но и всеки родител има право на информация и позиция относно това, с което се ангажира детето му в тях.

Ето какво можете лично да направите, ЗА ДА ОГРАНИЧИТЕ НАТРАПВАНЕТО НА ХЕЛОУИН  В УЧИЛИЩЕТО/ДЕТСКАТА ГРАДИНА НА  ВАШЕТО ДЕТЕ:
1. Свържете се с класния ръководител/директора на детската градина/училището и попитайте какво планират да организират по повод Хелоуин. 
–    Ако нищо не планират – поздравете ги за това, защото е добре да знаят, че имат подкрепа, когато заемат здравомислеща, но непопулярна позиция. 
–    Ако планират някакви дейности по повод Хелоуин  – продължете нататък. 

2. Задайте въпроси: например, защо изобщо училището се ангажира с отбелязването на Хелоуин чрез различни занимания, вместо само да информира децата за обща култура, а празнуването да остави на свободния избор на семействата им. Поискайте да ви отговорят какъв полезен ефект за децата целят с това.

3. Проучете има ли регламент за външния вид и поведението на децата при празнуването на Хелоуин в и чрез училището. 
– Ако има регламент – поискайте да се запознаете с него в писмен вид и настоявайте копие от него да стигне до децата и родителите им преди самите хелоуински мероприятия. (Ако трябва – вие спонсорирайте размножаването на материала )
– Ако няма регламент – подчертайте, че на Запад има ясни правила за училищата, отбелязващи Хелоуин. Дайте пример със САЩ, Канада, Холандия и др., където училищните власти писмено предупреждават родителите,  че децата, желаещи да участват,  трябва да са без маски, без боя по лицето, без аксесоари като брадви, ножове, сърпове и пр., без страшни костюми  с кръв, вътрешности и зловещи изражения. Мероприятията по повода са след занятията и често извън самото училище, като за тях остават само онези деца, които желаят това, а родителите им са съгласни. За гимназистите се забраняват и предизвикателните облекла, както и онези, които биха засегнали някого въз основа на култура, пол, произход или религия. Бонбони и други сладки са забранени от здравни съображения.

4. Подчертайте, че не сте съгласни детето ви да участва (дори и като пасивен наблюдател) в хелоуинските мероприятия. 
– Когато те са в учебно време – можете да му ги спестите като подадете писмено заявление за отсъствието му в този ден,  подчертавайки, че го правите именно заради тях, а не по други семейни причини. Другият вариант е да преглътнете няколко неизвинени отсъствия. 
– Когато хелоуинските занимания са в извънучебно време (но не се замества  час на класния или друг предмет) – отсъствието на детето няма да се санкционира с неизвинени отсътвия, но е  полезно учителите (и евентуално другите родители и деца) да знаят, че то няма да присъства точно заради Хелоуин. 
– Ако все пак решите да го пуснете на хелоуинските събития – обърнете внимание, че декларацията, която ви дават да подпишете като родители, касае единствено начина на придвижване и общите правила за поведение в групата, но не и конкретно какво ще прави, гледа и слуша детето ви там.

5. Предложете идеи и практическата си помощ в организирането на по-смислени и безобидни начини да се забавляват децата в/извън училище през октомври, във връзка с други есенни празници и поводи.

6. Попитайте също какво се организира в училището по повод Деня на народните будителите и приветствайте всички начинания във връзка с това.

7. Ако смятате, че празнуването на Хелоуин в учебното заведение на детето ви е неуместно и ви смущава, сигнализирайте за случая(може да приложите и снимков материал) на имейла на МОН ([email protected]) и на фейсбук страницата против натрапването на Хелоуин в училищата на: www.facebook.com/helloweenbulgaria/ 

8. Споделяйте и с други вашия опит и наблюдения по тази тема. Нужно е да огласяваме информация както за печалните примери за разпространението на Хелоуин в българските училища, така и за добрите алтернативи, които се предлагат и осъществяват там!

9. Насърчете приятелите си да подкрепят и споделят с други Петицията за защита на децата от натрапването на Хелоуин в училищата на: http://civilactionbg.com/?p=270

И накрая, нека си напомняме, че всяко добро и градивно начинание изисква усилия и постоянство, за да се осъществи, така че – ДА ДЕЙСТВАМЕ! 

Автор: Нели Тончева, създател на фейсбук страницата срещу натрапване на Хелоуин в училищата

НЕ на Хелоуин! ДА на будителите!

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *