В навечерието на предстоящите празници бихме искали да споделим по-важното от това, което гражданско сдружение Асоциация Общество и Ценности (АОЦ) направи през 2014 г.

Тази година, за трети пореден път, отбелязахме Седмицата на брака (7-14.02). АОЦ е инициатор и координатор на тази международна инициатива у нас, с която целим да обединим обществените усилия за насърчаване на брака и традиционните семейни ценности. Вследствие кампанията ни в социалните мрежи, само за два дни, над 300 двойки се абонираха да получават от нас всеки ден от Седмицата предложения за задълбочаване близостта помежду си. По време на тази кампания водещ, в една от слушаните радиостанции, ни предложи да продължим темата за брака. В продължение на три месеца съдействахме с участието на различни семейни двойки, които разговаряха за брака в ефира на радиото. Записите от интервютата можете да видите в сайта на инициативата www.brak.bg.

Друго успешно начинание, което АОЦ инициира и проведе в навечерието на изборите за Европейски парламент (2014), бе кампанията «Гласувай за семейството» за насърчаващи семейството политики. Тринадесет кандидат-евродепутати подкрепиха Декларацията. Те се ангажираха в случай, че бъдат избрани, да работят за утвърждаване на семейството, основано на брачния съюз между един мъж и една жена, човешкото достойнство, правото на живот, свободата на мисълта, съвестта и религията, както и правото на родителите, като първостепенно отговорни за възпитанието, здравето и образованието  на децата си. По време на кампанията разпространихме в медиите начина, по който са гласували българските евродепутати в сферата на семейството през последната година.  Един от кандидатите, подкрепил Декларацията ни, бе избран за депутат в Европейския парламент. 
На 15 май, във връзка с 20-та годишнина от Международната година на семейството, преведохме и разпространихме Световната декларация за семейството

През юни т.г., загрижени поради дезинформацията в обществото ни по темата за хомосексуалността, и предвид непрекъснатия натиск от Европа и САЩ за редефиниране на брака, поставихме началото на образователна онлайн кампания “Седмица на надеждата”. Достигнахме хиляди хора с документалния филм “Разбиране на привличането на лица към същия пол” и други материали, които подготвихме и разпространихме, изцяло с доброволна помощ. Филмът бе излъчен в ефира на пловдивска обществена телевизия, а новината за кампанията – отразена от няколко медии. Получихме подкрепата на терапевти у нас, сред които специалисти, помагащи на хора в личната им борба с нежелана хомосексуална ориентация. Интересът към материалите, които изпратихме чрез бюлетина и споделихме в социалната мрежа, бе голям. Отзивите от кампанията надхвърлиха очакванията ни. 

През октомври участвахме в инициативата на Европейската мрежа за свобода, като популяризирахме международната онлайн кампания “18 дни свобода”. Помогнахме за повишаване съзнателността за проблема с трафика на хора и популяризиране на положителните политики и превенция в тази сфера. За целта преведохме кратко видео за предимствата на един от най-успешните закони, довел до намаляване трафика и проституцията.  Участвахме на среща с организации, работещи в сферата на превенцията и възстановяване на жертвите на трафик. Заедно с тях предстои да работим за промени в Наказателния кодекс, които да спомогнат за намаляване на трафика и проституцията сред малолетните.  

Ноември месец излезе новината, че „ГЕРБ се отказа от въвеждането на задължителната предучилищна за 4-годишните деца, заради дебатите в обществото и несъгласието на родителите.“ Гражданските действия, които инициирахме преди две години, заедно с други – отвореното писмо, пресконференцията, протестът пред парламента, участието в дебатите и др. изиграха ключова роля несъгласието ни да бъде чуто и да се стигне до този, не малък, успех. Продължаваме да следим развитието на този законопроект, който включва възможността за образоване на децата у дома и др. 

Европа
Като част от гражданската платформа на Агенцията по правата към Европейския съюз, за втора поредна година, се включихме активно в дискусиите, за да защитим правата на децата и родителите, свободата на съвестта и вярата, брака и семейството.

Началото на годината организирахме кампания и защитихме, заедно с други, успешно правото на всяка страна членка сама да определя политиката си по отношение на сексуалното образование и аборта, във връзка с повторен натиск за връщане исканията на г-жа Естрела в Европейския парламент. Противопоставихме се с писмата и петицията, които изготвихме и на доклада на г-жа Луначек, насочен срещу децата и семейството. Докладът бе приет от Европейския парламент, въпреки многохилядните протести в редица големи градове в Западна Европа.

През декември информирахме управляващите и медиите у нас за опасностите от приемането на Директивата за равно третиране (ДРТ) от Европейската комисия (ЕК).  Изпратихме писма до управляващите у нас за оттегляне подкрепата на България от Директивата. Изпратихме също, заедно с над 100 европейски организации, Отворено писмо до председателя на ЕК, с искане Директивата да бъде отхвърлена и в този мандат. В случай, че бъде приета, Директивата ще ограничи свободата на гражданите в ЕС в редица сфери, вкл. бизнеса. 

Скъпи приятели, надяваме се, че харесвате това, което правим. Асоциация Общество и Ценности разчита на вашата подкрепа. Нашата дейност не се финансира с публични средства. Можете да помогнете с дарение на сметката на гражданско сдружение „Асоциация Общество и Ценности“ в Алианц Банк, IBAN: BG53BUIN95611000470068  BIC: BUINBGSF или през PayPal, както и с доброволна помощ.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *