Предбрачни сексуални партньори, съжителство и малки сватби
от Бен Джонсън

Какъв е ключът към щастливия брак?

Според новия доклад на Националния проект за брака от Галена К. Роудс и Скот М. Стенли ключът е: въздържане от секс и от съжителство и правене на голяма сватба, което дава чувство за общност и отговорност.

Проучването разглежда браковете на 418 лица от „Изследване за развитие на връзките” (Relationship Development Study), изучава историята на връзката на съпрузите, предишни романтични преживявания и качеството на брака им. Тези 418 лица участват в изследването в периода 2007-2008 година и са част от по-голяма група от 18 до 34 годишни американци, които са обвързани, но са били необвързани, когато започва проучването.

Според авторите проучването открива, че предбрачният секс много често се оказва проблематичен. Те установяват, че хората, които са нямали сексуални партньори освен съпруга или съпругата си „отчитат по-високо качество на брака от тези, които са имали и други сексуални партньори преди това”.

При хората с повече от един сексуален партньор: жени, които са имали малко сексуални взаимоотношения преди да се омъжат, се радват на „по-високо качество на брака”.

Изследователите заключват, че при браковете, които са консумирани предварително, двойките отчитат по-ниски нива на щастие, когато впоследствие се обвържат.

Съжителството или съвместното живеене преди брака също оказва негативно влияние на бъдещия брак. Авторите установяват, че тези, които живеят с техния евентуален брачен партньор преди да имат ясно и взаимно посвещение да са заедно, отчитат по-ниски нива на качество на брака от тези, които са изчакали до планирането на брака или сватбата, за да живеят заедно.

И накрая, повече гости на сватбата се свързват с по-високо качество на брака, дори когато се отчитат образованието и доходите. Според Роудс и Стенли може да се окаже, че подкрепата от общност, както по време на ходенето, така и по време на брака, е изключително важна за качеството на брака.

Резултатите от проучването отразяват тенденции, открити в многобройни проучвания и изследвания. Изследване от 2009 година на Списание по семейна психология (Journal of Family Psychology) установява, че съвместното живеене преди годежа води до по-ниска удовлетвореност от брака и по-висок процент на разводите. По същия начин, проучване през 2012 година на професор от Тексаския университет в Остин установява, че изчакването поне до 20 години, преди започване на сексуални взаимоотношения, води до по-висок процент на браковете, по-малко съжителство и по-висока „удовлетвореност от връзката”.

Изследването на Националния проект за брака (National Marriage Project) получава похвали, например от Рейчъл Шефийлд от фондация „Наследство“ (The Heritage Foundation). Но, също така получава и критики, например от журналистката Катрин Рампел от „Вашингтон пост“ относно липсата на надзор върху въпроси като доход на родителите и наличието на произволни стилове сватби.

Роудс и Стенли представят свои собствени критики върху изследването, сред които най-важната е липсата на „случайни експерименти”, свързани с ефекта на подбора – с други думи кой участва в проучването. Те твърдят, че и подборът, и личните решения имат значение за това как протича животът.

източник:  www.lifesitenews.com
http://www.lifesitenews.com/news/what-saps-a-happy-marriage-multiple-sex-partners-cohabitation-and-small-wed
превод от английски: Асоциация Общество и Ценности

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *