Благодарни сме, че и през 2017 година заедно успяхме да постигнем важни и значими победи за запазване на човешкото достойнство и свобода, брака и семейството.

Ето какво се случи накратко и с какво ще запомним 2017г.:

Тази година координирахме провеждането на Седмицата на брака за шеста поредна година у нас. В началото на февруари новината за над 30% нарастване на браковете и 14% намаляване на разводите, от старта на инициативата през 2012 година у нас, намери широко отразяване в медиите.

Част от участниците с Владо и Мая Николови

Направените видео-интервюта с успешни в кариерата и семействата си личности достигнаха хиляди хора. Прекрасните истории и снимки, които получихме за конкурса на Седмица на брака – “Нашето ‘ДА’” в социалната мрежа, развълнуваха и вдъхновиха стотици хора. 

Като част от инициативата сдружението ни стартира първият семинар към Училище за успешен брак. Той получи прекрасни отзиви от участниците. Специално за повода успяхме да издадем практичен наръчник,  предназначен да помогне на всяка брачна двойка да реши 30 от най-важните въпроси в своето взаимоотношение. През април проведохме успешно втори семинар към Училище за успешен брак.

От срещата на координаторите на Седмица на брака

През юни участвахме на срещата на координаторите на Седмица на брака в Прага. На нея почерпихме и обменихме вдъхновяващи идеи и опит, с представители на инициативата от над 20 страни.

От началото на годината Асоциация общество и ценности активно продължихме да събираме подкрепа, като координатори на Европейската гражданска инициатива “Мама, татко и деца” у нас. Целта на инициативата бе да се поиска от Европейската комисия да приеме единна дефиниция за брак и семейство, важаща за общите документи и директиви на ЕС. Участвахме по темата с интервюта в телевизионни и радио-предавания, в печатни и онлайн издания. 

В БНТ по повод Мама, татко и деца, на 14.01.2017г.

Още през изминалата година инициативата посрещна първото изискване за седем държави, които да съберат минималния брой подписи за страната им. У нас над 15 000 българи подкрепиха инициативата. Поради непълни или неточно попълнени лични данни една част от събраните над 1 000 000 подписи в ЕС не бяха признати.

По този начин инициативата не посрещна второто условие за събиране на 1 милион подписи от граждани в ЕС. Това, в което Мама, татко и деца безспорно успя е, че направи достояние на милиони хора случващото се в Европа. Огромната подкрепа, която получи, отправи силен сигнал към управляващите в Европа, че нейните граждани ще продължават да отстояват брака и правото на децата на баща и майка.

Преди срещата в МОН по повод Отвореното писмо от близо 50 НПО

Една от големите победи, които извоювахме през тази година, е че успяхме да спрем намеренията на Просветното министерство да направи задължителни детските градини у нас, под формата на задължително предучилищно образование за 4-годишните деца.

Така защитихме конституционното право на родителите да решават относно образованието на децата си. Стотици българи подкрепиха петицията. С близо 50 граждански организации излязохме с Отворено писмо до управляващите. Гражданските ни действия доведоха до това управляващите да оттеглят решението си.

Тази есен дадохме тласък на кампанията „НЕ на Хелоуин в българското училище! ДА на Будителите!”, част от която бе гражданската петиция над 2 700 подписи.

Осветляването на редица факти от случващото се в някои училища допринесе много от тях да променят политиката си в тази сфера. Кампанията получи огромен медиен интерес и бе подкрепена от детски психолози, терапевти и педагози.

Тази година първи дадохме гласност за последствията от ратифицирането на Истанбулската конвенция.  Чрез образователните материали по темата, гражданските ни действия, петицията и писмото, което изпратихме с над 30 граждански организации, съдействахме тя да не бъде приета.   Продължаваме да следим темата и ще настояваме България да се откаже от нейната ратификация. ​

В Европейският парламент в Брюксел, с представители на европейски граждански организации

През ноември имахме възможността да се срещнем в Брюксел с представители на други правозащитни организации в сферата на брака и семейството, достойнството и свободата на личността. Срещата ни помогна да разберем повече за пагубните последствия от Истанбулската конвенция, което допринесе за положителните развития, в резултат на действията ни до момента.

Ноември месец чествахме 10 години от основаването на Асоциация общество и ценности (което се навърши на 7 юни т.г.) с празничен коктейл, в присъствието на членове, доброволци, съмишленици и гости на сдружението. По време на събитието много от присъстващите отправиха насърчителни поздрави и думи за ролята на Асоциацията за насърчаване и отстояване на семейните ценности у нас. 

От честването на 10-год. от основаването на АОЦ: нашите най-малки приятели ни поздравиха с касически музикални произведения.

Благодарни сме, че и през 2017 година заедно успяхме да продължим нашата мисия: да достигнем, информираме, образоваме и активираме максимален брой хора за насърчаване и запазване на човешкото достойнство и свобода, брака и семейството в културата и управлението на страната и Европа, за да видим здрави семейства и общества. 

През 2017 година разрастнахме двойно влиянието си и към момента достигаме над два пъти повече съмишленици. Желанието ни е да достигнем до два пъти повече през 2018 година!

Вашето даване и подкрепа са от огромно значение, за това да продължим да оказваме успешно натиск за спиране опасни за децата и семействата законопроекти, вкл. конвенции като Истанбулската, каквато битка водим в момента!

Надяваме се, да имате възможността да ни помогнете, с месечно или годишно дарение, за да можем да продължим да влияем и да направим родината ни едно по-добро място.

Искам да помогна

Благодарим ви, че сте с нас и че ни помагате да направим България едно по-добро място за нас и децата ни!

​Екипът на Асоциация общество и ценности

Честване на 10-години от основаване на Асоциация общество и ценности (2007-2017)

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *