2020-та бе нелека, динамична година, с множество предизвикателства, не само покрай пандемията, но и по отношение на действията ни в защита на децата и семейството, свободата на словото и човешкото достойнство.

​Гражданските ни действия, заедно с други, изиграха важна роля за това Законът за социалните услуги да бъде внесен в Конституционния съд и ключови текстове в него да бъдат обявени за противоконституционни. Направените промени, в отговор на една част от исканията ни, са важна стъпка напред за защита правата на децата и родителите. 

През януари Асоциация общество и ценности излязохме със Становище във връзка със Закона за социалните услуги. В него посочихме конкретни текстове, отправихме ясни препоръки и поискахме управляващите да сезират Конституционния съд. 

През февруари участвахме с изказване на кръглата маса в Народното събрание по повод Закона за социалните услуги (ЗСУ). В присъствието на министъра на социалната политика, народни представители, представители на агенции и институции в т.ч. Европейския парламент и над 50 неправителствени организации, посочихме основните проблеми в закона.

През март, вследствие на гражданския натиск, народни представители внесоха искане Конституционния съд да се произнесе относно ЗСУ. С решението си, излязло на 14 юли, съдът обяви част от текстовете, които бяхме посочили като проблемни в становището ни за противоконституционни. Решението бе крачка напред в това да защитим правата на родителите и най-вече сигурността и благополучието на децата. 

В началото на годината инициирахме Отворено писмо, което изпратихме от името на над 50 организации и над 5500 граждани, във връзка с решението на управляващите да направят задължителна предучилищната подготовка от 4-годишна възраст. 

През април участвахме със становище, с предложения и искания, във връзка с обявения по-късно законопроект. Въпреки гражданския натиск през септември управляващите гласуваха промените да влязат в сила от 2023/24. Това стана повод да разберем защо този път част от родителите не се противопоставиха активно на промените и да споделим техния опит в образованието на децата им, в избрани от тях форми и програми.

През май изпратихме становище във връзка с предложения законопроект за борба с дезинформацията в интернет средата, предвиждащ  до 3 години затвор за подаване на “невярна информация” в интернет пространството, без ясна дефиниция и критерии за това. Реакцията ни, заедно с други, помогна да защитим свободата на словото в онлайн пространството, медиите и социалните мрежи. 

През юни изпратихме становище, във връзка с предложения законопроект за  промяна в Закона за личните данни. Той предвиждаше съдът да може да спре достъпа до сайтове и профили в социалните мрежи, които разпространяват “невярна информация, засягаща физически или юридически лица”, без възможност за доказване на противното или за защита по съдебен път. Нашето и на други искане за отхвърляне на законопроекта се увенча отново с успех.

През юни взехме участие в националния протест-шествие в столицата, организиран от Родители обединени за децата. Повод за включването ни бе влизащия в сила Закон за социалните услуги (ЗСУ), без да бъдат спазени заявените публично ангажименти за промени в него. През юли Конституционният съд обяви в решението си част от текстовете на ЗСУ, върху които акцентирахме в становището ни, за противоконституционни и които бяха по-късно променени.

През юли излязохме с писмо до управляващите, във връзка със зачестилите случаи за справяне с неудобни журналисти и отстраняването им от ефир. С него настояхме за спазване на свободата на словото, за прекратяване на репресиите спрямо журналисти и за търсене на отговорност за всеки отделен случай.

През юли и август разпространихме на български език образователни материалиизследвания и видеа, показващи последствията върху психическото и физическо здраве, медицината и женския спорт от политики насърчаващи промяната на пола, във връзка с предстоящото тълкувателно дело за смяна на пола на лица, които твърдят, че са транссексуални.

През септември, по същия повод, инициирахме петиция до гражданската колегия на Върховният касационен съд, която месец по-късно внесохме от името на 31 граждански и родителски организации и 1410 граждани. С нея поискахме колегията да съобрази решението си с Конституцията на България и защити бъдещето на децата и страната ни.

Петицията продължава да събира подкрепа на: https://civilactionbg.com/защити-бъдещето-децата-и-жените/ През октомври изпратихме писмо, във връзка с петицията, до поканените за участие със становище страни, за насроченото по повода дело през февруари 2021г. 

През ноември достигнахме хиляди родители и съмишленици с информация и примери, които подготвихме за това как могат да защитят децата от вредни за психиката и развитието им реклами. Същият месец излязохме със становище до управляващите, с цел да защитим правата на децата и родителите, във връзка с проекта за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, който предстои да бъде гласуван. През декември участвахме с писмо, съдържащо конкретни препоръки, които да защитят децата и семейството, във връзка с подготвяната Стратегия на ЕС за правата на детето 2021-2024.

Насърчително е в края на 2020г. да видим, положителни резултати от действията ни, заедно с други, в това страната ни да противостои, заедно с Полша и Унгария, на опитите на ЕС да въведе пол и полова идентичност, различни от биологичните. Позицията на управляващите ни е на база решението на Конституционния съд относно Истанбулската конвенция, с което въвеждането на значения за пол и полова идентичност, различни от биологичните, бе обявено за противоконституционно.

За девета година участвахме с координация за отбелязването на Международната Седмица на брака у нас, от 7 до 14 февруари. Съдействахме инициативата да се разгърне в 7 града, където се проведоха над 25 събития. 

По време на Седмицата на брака изнесохме беседа със студенти, по покана на един от столичните университети и съдействахме за провеждане на четвъртото издание на Училище за успешен брак. Инициативата получи широко отразяване в медиите, където имахме възможността да споделим за ползите от здравите бракове и семейства, за партньорите, децата и обществото и как бихме могли да ги насърчим. Повече за нея и как бихте могли да се включите вижте на www.brak.bg.

​От началото на инициативата у нас има увеличаване на браковете с 37 процента. Вярваме, че Седмицата на брака допринася за това, с широката си обществена подкрепа и публичност.

Благодарим Ви от сърце за помощта и подкрепата! 

Екипът на АСОЦИАЦИЯ ОБЩЕСТВО И ЦЕННОСТИ

PS Абонирайте се за безплатния ни електронен бюлетин, ако все още не сте, от бутона по-долу, за да може да следите и участвате в кампаниите ни в защита на децата и семейството:

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *