Насърчаващо е това, което можем да постигнем в защита на децата и семействата у нас и в Европа. Осуетяването, заедно с други, на опитите на Европейската комисия да ограничи свободата на словото и изразяването е пример за това!

От началото на годината участвахме в редица срещи и събития, в радио и телевизионни предавания за насърчаване на брака и семейството, човешкото достойнство и свободата на словото.

Помогнахме с координиране на инициативите и събитията за честването на международната Седмица на брака у нас. Подготвихме и изпратихме ключови за бъдещето на децата и страната ни писма и становища до властимащите у нас и Европа. И не на последно място отбелязахме 15 години от основаването на Асоциация Общество и Ценности!  Ето накратко по-важното:

В началото на годината изпратихме писмо, с въпроси до външния ни министър относно противоречащите на Конституцията ни понятия. Става дума за “пол” и “полова идентичност“, различни от биологичната и „жени в цялото им разнообразие“, обхващащ също биологични мъже, които се идентифицират като жени, приети от България в резолюция на ООН.  Много медии отразиха подадената от нас информация, което доведе до подробен отговор от страна на МВнР.

В отговор на писмото, което получихме изпратихме последващо писмо, в което цитирахме значенията, дадени от международни организации на посочените термини и апелирахме страната ни да отстоява ясна и категорична позиция, съобразно Конституцията ни.

През март АОЦ, с подкрепата на 17 граждански организации, изпратихме Отворено писмо до Върховния комисар на ООН по правата на човека по повод отправените от службата препоръки до МВнР. В писмото посочихме, че с тях службата на ООН превишава мандата си, нарушава основните принципи и представлява неправомерна намеса, с искането си за преразглеждане от страна на България на значението на пола и половата идентичност, брака и ратификацията на т.нар. Истанбулска конвенция.

През април стартирахме петиция и събрахме подкрепа от над 2330 граждани и 38 граждански организации във връзка с предприетата от ЕК законодателна инициатива за погазване свободата на словото и изразяване на убежденията, с включване на “слово на омраза” и “престъпления от омраза” в списъка на тежките престъпления на ЕС.  Дадохме гласност в медиите по темата.

Два месеца по-късно Европейската комисия (ЕК) отстъпи от включването на речта на омразата и престъпленията от омраза. Действията ни заедно с други постигнаха резултат!
Май месец се насърчихме за голямата победа на Коалицията за децата в С. Македония, която успя да спре законопроект узаконяващ лесната и бърза смяна на пола, за което им помогнахме като сдружение.

През юни взехме участие в Похода и Шествието за семейството, които се проведоха на 18 юни в столицата. С присъствието си изразихме подкрепата си, заедно с над 2500 души, за брака между мъж и жена, семейството и свободата! Дадохме гласност в медиите за важността да защитим правата на децата да имат и да познават своите баща и майка застъпвайки се за брака между мъж и жена. 

Юли стартирахме отворено писмо-петиция във връзка с подготвяния от Европейската комисия задължителен Регламент за признаване на родителството и осиновяванията вкл. от еднополови двойки между държавите членки.

Ако бъде приет това ще доведе до редефиниране на брака, родителството и до нарушаване на правата и най-добрия интерес на децата. Петицията е подкрепена от над 40 организации и над 2000 граждани. Нея може да подкрепите на: https://civilactionbg.com/zashtiti_dezata_i_semeistvoto/

Август месец изпратихме писмо до министерство на правосъдието, за да разберем каква е позицията на България във връзка с джендър директивата срещу насилието на ЕК.  Тъй като ни бе отказана тази информация през септември поискахме от министър Зарков, от името на 40 организации и над 2700 граждани подкрепили петицията по повода, страната ни да я отхвърли. От текста на директивата става ясно, че тя има за цел да приложи разпоредбите на Истанбулската конвенция, а спорният термин „джендър“ присъства 72 пъти в нея.  Дадохме гласност за последствията от тези политики в медиите.

През септември стартираме кампанията Гласувам за семейството 2022 за насърчаващи семейството политики във връзка с парламентарните избори през октомври. Три от подкрепилите я шест партии влязоха в 48-то Народно събрание, като две от тях в качеството си на коалиционен партньор.

През октомври отпразнувахме 15 години от основаването на сдружението, които навършихме началото на лятото. Същия месец дадохме гласност на последствията от легализирането на проституцията, по повод решението на Конституционния съд за декриминализирането й.
    През ноември дадохме гласност на пробема с трафика на хора за сексуална и трудова експлоатация и как бихме могли да спасим човешки живот. Същият месец поделихме опит и идеи със съмишленици от различни организации в Европа.

​Същият месец изпратихме покана през бюлетина ни за  споделяне на насърчителни истории за отстояване на човешкото достойнство и свобода, брака и семейството. Вдъхновяващи са историите на доктор Данаил Даков, пастор Акил Пано, и спечелените дела за свободата на словото у нас. 

За 11-та година активно съдействахме за координацията и инициативите по отбелязването на Международната Седмица на брака у нас, от 7 до 14 февруари, в т.ч. за провеждането на различни събития по повод инициативата. 

Проведоха се над 20 разнообразни събития за семейни и несемейни. За насърчаване на семейството и раждаемостта помогнахме за провеждането на конкурса за семейството с най-много деца. Споделеното от 27-те семейства в албума за конкурса на Седмица на брака “Моето голямо семейство” вдъхнови над 100 000 души. 

Седмицата на брака получи широко отразяване в медиите, където имахме възможността да споделим за ползите от здравите бракове и семейства, за партньорите, децата и обществото и как бихме могли да ги насърчим. Участвахме с лекция пред студенти в един от столичните университети. Повече за инициативата и как бихте могли да се включите вижте на www.brak.bg

За да може да участвате активно в кампаниите и петициите ни в защита на децата и семейството ви насърчаваме да отделите минута да се абонирате за безплатния ни електронен бюлетин от бутона по-долу.​

​Асоциация Общество и Ценности извършва дейността си благодарение на доброволните дарения и помощ на своите съмишленици.  Всяка помощ и подкрепа е много ценна за осъществяване на мисията ни! Включи се и ти!

ИСКАМ ДА ДАРЯ

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *