Употребата на продукти от канабис се е увеличила значително в Холандия. Между 1984 и 1996 броят на хората между 18 и 25 години, употребяващи канабис, се е удвоил. От своя страна, броят на младите, експериментиращи със слаби наркотици, се е утроил в периода между 1995 и 1999. Легализацията на наркотиците ги превръща от нещо негативно в нещо позитивно.

По-опасно от пушенето

Хората, пушещи марухуана пет пъти седмично, приемат същото количество карциногени като тези, които пушат по една кутия обикновени цигари на ден. Всички знаем колко смъртоносно е пушенето! Дори ако употребата на канабис беше само толкова пристрастяваща, колкото и тази на тютюна, (а канабисът предизвиква много по-силна зависимост) последствията за здравето щяха да са ужасни, както всички знаем. Искаме ли още един проблем в обществото?
Освен това употребата…

на канабис води до сериозна загуба на паметта и намаляване на наблюдателността, способността за разсъждение и логично мислене и мотивацията за предприемане на действия. 

Канабисът създава хронично пасивни индивиди, които предпочитат да останат в леглото пред това да направят нещо с живота си, което има своите последствия в академичното им развитие.

Канабисът е вратата към силните наркотици

Канабисът е като врата към употребата на по-силни наркотици. Всеки зависим от силни наркотици е започнал с по-леки. Светът на силните наркотици не може да бъде разграничен от този на леките дори с легализацията на леките наркотици.

Леките наркотици все повече заприличват на силните

Леките наркотици все повече се уеднаквяват със силните поради увеличаването на ефективната съставка ТХК (тетрахидроканабиол), засилваща ефекта им. В момента съдържанието на ТХК в леките наркотици е 4 пъти по-високо, отколкото преди 20 години. Човек, зависим от канабис, може дори да се изправи пред по-тежки последствия от хероинозависим.

Ако всеки трябва да бъде отговорен за себе си, тогава защо да не премахнем санкциите при неслагане за предпазни колани в автомобил или липса на предпазна каска при мотоциклетистите…

Употребяващите леки наркотици имат повече здравословни последствия и са под по-голям риск за физически и психически проблеми. Което ще доведе до по-високи разходи в областта на здравеопазването.

Шофьор, употребил леки наркотици и и седнал зад волана след парти, представлява също толкова голяма опасност, колкото и пиян шофьор. Легализацията на канабиса ще доведе до увеличение както на катастрофите, така и на инцидентите в дома и на работното място.

Освен това употребата на канабис предизвиква пасивност и липса на интерес и влияе на сетивата и ума силно негативно. Човек, употребяващ леки наркотици, функционира не толкова добре в ролята си на родител, подчинен, ученик и т.н. – помислете за децата им, началниците им и т.н.

Много от спестените пари ще бъдат употребени за установяване на справедливост и справяне с престъпността. Съществува опасност от подкупване на политици, държавни служители и т.н. Други части от обществото ще бъдат контролирани с пари от бизнеса с наркотици, като например кетърингът и недвижимите имоти.

Престъпниците развиват дейността си основно в областта на търговията със силни наркотици, както и в други области. Някои от тях обаче ще бъдат по-въвлечени в търговията с опасните леки наркотици.

От друга страна, „войната с наркотиците“ в САЩ носи много по-добри резултати. От началото й през 70-те (когато също е била водена либерална политика) досега употребата им е намаляла с 1/3.

Превод и редакция от английски: Асоциация Общество и Ценности

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *