Интервю с Мариус Рейкерас, норвежки правозащитник на семействата и децата, непосредствено след края на Международния форум “Скритата война срещу семейството” на 29.09.2019г. в София.

– Как виждате про-семейното движение в България и какъв е вашият съвет към нас?

– Аз наистина ви подкрепям да не приемате тази идеология от Норвегия, понеже съм видял от първа ръка как тази система влияе зле и разрушава животите на много хора. 
​Радвам се да споделя моя опит с вас и нарушенията, които стават в Норвегия. Ние имаме подкрепата на Европейския парламент, Съвета на Европа, Европейския съд по правата на човека и Съда на Европа. За мен е важно да мога да споделя това, което се случва в Норвегия, за да не се случи повече.


– Какво ви дава смелост да сте на предните линии и да рискувате сигурността, а на моменти и живота си?

– Да, това наистина е опасна работа, но аз го правя от доста години и сега съм на по-безопасно място, отколкото бях в началото, понеже сега имаме подкрепата на Европейския съюз и европейската общност. Така че сме на по-добро място.
Като консултант в сферата на човешките права, с 20 годишен опит, вярвам, че е мое задължение да споделя това, което наблюдавам, както и опита ми в тази сфера. Вие сте подкрепа за нас в Норвегия и хората там могат да знаят, че имат подкрепата на българската общност за това, което се случва, и в борбата, която тръгва от там.

– Как можем да противостоим на тези политики? Какво по-добре можем да направим у нас?

– Мисля, че вие правите това, което е важно – да се борите целенасочено за отстояване на семейните ценности. Моят съвет е да продължавате да се борите. Аз имам следното мото: Ако вярвате в победата, победата ще вярва във вас. Така че продължавайте да се борите и вярвам, че ще успеете!

Интервюто проведе Михаела Джоргова, председател на гражданско сдружение „Асоциация общество и ценности“.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *