18.03.2019г. Великата тенисистка Мартина Навратилова е критикувана, след като казала, че е форма на „измама“ транссексуалните жени да могат да се състезават в женския спорт.

18-кратната победителка от Големия шлем пише в The Sunday Times, че е „безумно“, че „стотици спортисти, които са променили пола си по декларация и частично хормонално лечение, вече са постигнали награди като жени, които са извън възможностите им като мъже“.

Това не е първият път, когато Навратилова, активист в кампанията за права на гейовете, претърпяла самата тя хомофобска злоупотреба, когато разкрила публично ориентацията си през 1981 г., предизвиква противоречия със забележките си към транссексуалните спортисти.

​През декември тя беше критикувана след като написа в Twitter акаунта си: „Не можеш просто да се обявиш за жена и да можеш да се състезаваш с жени. Трябва да има някои стандарти, а да имаш пенис и да се съревноваваш като жена, не би следвало да се впише в този стандарт.“

Мартина Навратилова е спечелила 18 състезания от Големия шлем, по време на тенис кариерата си.

Нейните коментари доведоха до това, тя да се въвлече в онлайн аргумент с велосипедиста Рейчъл МакКинън, първата транссексуална жена, която спечели световната колоездачна титла през октомври 2018 година.

Навратилова, деветкратна шампионка на Уимбълдън, написа, че този дебат я е накарал да отдели време, за да направи по-задълбочено изследване по темата, добавяйки: „Е, сега като го направих, ако нещо се случи, беше, че моите възгледи се затвърдиха.”

Групата за защита на правата на транссексуалните Trans Actural нарече коментара й възмутителен, разочароващ и трансфобски, а няколко дни по-късно и от Athlete Ally взеха отношение.

„Вече няма съмнение – Навратилова е трансфоб. Коментарите й се базират на превратно разбиране на научните данни и засилват опасните митове, които водят до постоянното преследване на трансджендърите чрез дискриминационни закони, стереотипи на омразата и насилие. Няма да си сътрудничим с хора, които разпространяват дезинформация и засилват дискриминацията“, пишат от Athlete Ally, които уволняват Навратилова от организацията си, защитаваща правата на спортистите с нетрадиционна сексуална ориентация. 

„Да изложим аргумента на най-основното: един мъж може да реши да бъде жена, да приема хормони, ако това се изисква от спортната организация, да спечели всичко и може би малко богатство, а след това да промени решението си и да се върне към правенето на бебета, ако така желае“, споделя Навратилова.

„Това е лудост и измама. Щастлива съм да се обърна към транссексуална жена с каквото обръщение тя предпочита, но не бих се радвала да се състезавам срещу нея. Това не би било честно,“ добавя бившата тенисистка.

Източници: CNN & OFFNEWS: https://edition.cnn.com 
https://offnews.bg/tenis/obviniha-martina-navratilova-v-transfobia-698113.html

Превод от английски (от новината в CNN): Асоциация общество и ценности
Още по темата у нас: https://www.webcafe.bg/sportcafe/avantage/id_775246406_Navratilova+e+prava+Transseksualnite+nyamat+myasto+v+sporta

Подобни статии

Един коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *