Близо 10 000 родители от София, Варна, Бургас, Велико Търново, Пазарджик и други градове на страната от няколко социални групи във фейсбук и различни неправителствени организации, се обединяват срещу проекта за нов закон за детето, създавайки масови движения. Те настояват за пълното му отхвърляне. Само през последните месеци възникнаха няколко мащабни родителски движения – „Гражданска инициатива за семейството“, „Национална мрежа на родителите“, „Гражданска инициатива на родителите от Пазарджик“ и др. Граждански движения, защитаващи семейството през последните години като „Асоциация общество и ценности“ също подкрепиха действията на родителите. ​

Протестиращите са с различни професии – търговци, производители, адвокати, учители, университетски преподаватели, дори специалисти в сферата на социалните дейности. Основното притеснение на протестиращите е масовата практика на отнемане на деца в Европа, Русия и Америка по напълно субективни причини, чиито брой надхвърля хиляди и се е превърнала в скъпа индустрия и държавно спонсориран трафик на деца, обвързан с поръчки за осиновяване – основно в чужбина. Родителите смятат, че проектът лишава майките и бащите от правото им да вземат решения за отглеждането, възпитанието, здравето и образованието на децата си и налага недопустима намеса на държавата в семейните отношения. Те сравниха постановките на закона с въжделенията на крайни комунистически идеолози като Троцки за национализиране на децата. От началото на годината до институциите са били изпратени повече от 5 000 писма, настояващи проекта да бъде отхвърлен.

Експерти, противници на проекта, обърнаха внимание на противоречия между Конвенцията за правата на детето на ООН и новия проект, обвинявайки вносителите, че в него са налице текстове, които буквално нарушават Конституцията и заплашват националната сигурност на страната.

Отделни парламентарни групи и от двата полюса на политическата реалност също се присъединиха. Влиятелни международни организации в защита на човешките права и семейството като Aliance Defend Fund, Homeschool Defence Association и Световния конгрес на семействата също изпратиха писма до правителството, за да изразят своята загриженост от случващото се. Напрежението допълнително се нажежи от думите на част от вносителите, които твърдят, че родителите нямат права, а също и че не искали да отнемат деца, а само да ги дадат на онези, които се грижат най-добре за тях.

Негативните настроения ескалираха и на 28 април 2012 г. успоредно в София, Варна и Пазарджик се проведоха масови протести и шествия. В същия ден Православната църква обяви, че „законопроектът е недообмислен, разрушителен и душевреден“. Навдигащата се вълна от недоволство е на път да нарастне и да залее цялата страна.

Подобни статии

Един коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *