Вчера, 2 октомври вечерта в градинката на мястото на бившия мавзолей в столицата над 250 граждани се събраха да изразят своя протест по повод гласуваните на първо четене същия ден промени в Семейния кодекс, насочени срещу семейството и децата. Митигът под наслов „ДА НА СЕМЕЙСТВОТО“ бе организиран от гражданско сдружение Асоциация общество и ценности.

В него освен граждани от столицата и страната, присъстваха народни представители, представители на неправителствени организации, на вероизповедания и журналисти.

Стоян Георгиев, председател на Асоциация Общество и ценности (АОЦ) по време на протеста отправи петиция към управляващите с настояване фактическото съпружеско съжителство да отпадне между първо и второ четене и за гласуване на пет-годишен мораториум върху всяка поправка в Семейния кодекс, касаеща брака и семейството. Петицията беше подкрепена от присъстващите на митинга и ще бъде внесена в Народното събрание в понеделник.

Стоян Георгиев окачестви промените, свързани с подриване на брака и семейната институция в Семейния кодекс, като «грубо потъпкване на законовата уредба и Конституцията на Република България и предателство спрямо целия български народ».

В края на месец март Асоциация общество и ценности първа реагира на промените в Семейния кодекс, касаещи оттеглянето на подкрепата на държавата от семейната инстиитуция, узаконяването на фактическите съжителства, допускащи многоженство и кръвосмешение.

От своя страна Комисията за защита от дискриминацията на 1 юли тази година изрази становище, че по този начин регламентирани фактическите съжителства са дискриминиращи спрямо двойките от един и същи пол и в нарушение на редица закони на страната и Европейското законодателство. Законовото им регламентиране ще наложи узаконяването на хомосексуалните съжителства, което противоречи на традиционните ценности на българското общество.

През месец юни, заедно с други 20 граждански организации, АОЦ изпрати петиция до Президента, Министерски съвет, Председателя на Народното събрание и народните представители. Средата на миналия месец АОЦ отново изпрати Отворено писмо до управляващите, но досега не е получила отговор на нито едно от писмата и изпратените петиции.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *