София, 19.12.2017  Над 30 граждански организации излязоха днес с Отворено писмо до управляващите с искане да отхвърлят ратифицирането на Конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието срещу жените и домашното насилие, известна още като Истанбулска конвенция. Повод за писмото са намеренията на управляващит да приемат  Конвенцията преди края на годината.

Истанбулската конвенция съдържа разпоредби, криещи сериозни рискове и неблагоприятни последствия за жените, родителите, децата, брака и семейството, свободата на вероизповедание, националните политики по отношение на вътрешния ред и сигурност, в т.ч. политиките за бежанците.
Тя въвежда за първи път определение за пол и полова идентичност, независими от биологичния пол на лицето, установени в международното право. 

Приемането на Истанбулската конвенция ще доведе до изучаване на “нестереотипни роли на пола… в официалните учебни програми на всички образователни равнища” е записано в чл. 14 ал. 1 в Конвенцията. Тя ще лиши родителите от тяхното право да образоват децата си в съответствие с техните морални убеждения, се посочва в писмото.

Редефинирането на пола ще даде възможност на момчета и мъже, които считат себе си за жени да ползват тоалетни, бани и съблекални, предназначени за жени, в т.ч. в държавни училища.

Ако Истанбулската конвенция бъде ратифицирана тя ще отвори врата за узаконяване на еднополови бракове у нас, признавайки правото за полово самоопределяне на единият от патньорите. 

Друго сериозно негативно последствие от редефинирането на пола се явява в лицето на мъже, считатащи себе си за жени, които все по-често се появяват сред женските спортисти и доминират при вдигането на тежести, бягането, борбата, колоезденето, американския футбол, баскетбола, смесените бойни изкуства и др. “Победители” като Лоръл Хъбърд, Фалън Фокс, Джилиън Биърдън са някои от примерите.

Гласуването на Истанбулската конвенция ще задължи България да дава статут на бежанец на всеки чужденец, който в родината си е преследван заради „особености на пола”. 

Истанбулската конвенция предвижда създаването на мащабен механизъм за съблюдаване на нейното изпълнение, който би могъл лесно да подкопае националната компетентност и суверенитет. 

“Ако обществото загуби способността да прави разлика между жена и мъж, борбата срещу насилието срещу жените остава само формален ангажимент”, се казва още в писмото. “Това в дългосрочен план не само няма да помогне на жените, но ще ги превърне в жертви на насилие и несправедливост,” посочват организациите.

Днес насилието срещу жени и домашното насилие представляват престъпление във всички държави-членки на Европейския съюз. Истанбулската конвенция е ратифицирана в 17, от 28-те страни-членки на ЕС, и в 28 от общо 47-те членки на Съвета на Европа. Много от тях изразяват опасения, свързани с потенциалното бъдещо правно тълкувание на текстовете, включени в нея. 

Представителите на гражданските организации настояват България да откаже ратификацията на Конвенцията по примера на Хърватска, Словакия, Унгария и други европейски държави, които са го направили, след подписването и.

Всеки гражданин може да подкрепи петицията до народните представители за отхвърляне на Конвенцията от Истанбул на: http://civilactionbg.com/?p=222 

Отвореното писмо може да видите тук.

За контакт:

Михаела Джоргова
Гражданско сдружение Асоциация общество и ценности
тел. 0897 859 376

адв. Диньо Бозаджиев, Гражданска инициатива “Справедливост”
089 866 50 20

Стоян Георгиев
Граждански форум за защита на детето и семейството

Александър Урумов
Писател и драматург, Сдружение “Слово”
тел. 088 56 02 2040

Николай Дренчев, Сдружение “Движение Възраждане”
тел. 088 943 04 16

Тодор Велчев, Гражданско сдружение “ХАРТА”
тел. 089 542 70 15

Силвия Дениз-Сарафова, Гражданска инициатива на родителите – Пазарджик
тел. 089 249 64 48
 
Нона Йотова, Гражданска инициатива на родителите – Варна
email: [email protected]

Петър Порумбачанов, Асоциация за домашно образование
тел. 087 720 33 55

Още информация по темата:

Ратификацията на Конвенцията до момента: www.coe.int/en/web/conventions/full-list/-/conventions/treaty/210/signatures?p_auth=YG5WZCnB

Текстът на Истанбулска конвенция може да прочетете на: https://rm.coe.int/168046246f

От отговора на Министъра и на заместник-министъра на правосъдието става ясно, че България наистина възнамерява да пристъпи към употребата на дефиницията „полова идентичност“ или т.нар. „социален пол“:
http://m.legalworld.bg/66595.cecka-cacheva-niama-da-reglamentirame-ednopolovite-brakove.html
http://parliament.bg/pub/PK/278688754-06-723.pdf
http://legalworld.bg/print.php?storyid=67003

Жените са изложени на опасност от мъже, представящи себе си за жени http://torontosun.com/2014/02/15/a-sex-predators-sick-deception/wcm/127b4003-d06d-489d-9679-861651dd3160
Транссексуален мъж напада жени в защитени жилища за жени

Какво се случва в женските съблекални с редефинирането на пола?

Училища в САЩ разрешават на момчета да ползват дамските бани

Жените са поставени в неравностойно положение от биологични мъже спортисти:
https://en.wikipedia.org/wiki/Laurel_Hubbard
https://en.wikipedia.org/wiki/Fallon_Fox
http://www.cagepotato.com/after-being-tkod-by-fallon-fox-tamikka-brents-says-transgender-fighters-in-mma-just-isnt-fair/

Какви са последствията от редефинирането на пола в спорта и как бивши мъже печелят състезанията за жени?

Заличаването на естествената разлика между жените и мъжете създава правна възможност да се гласува закон за самоопределяне на пола от всеки човек. В Малта, Дания, Ирландия, Норвегия и Белгия вече са гласували такива закони.

През 2016 г. Международният олимпийски комитет е решил, че мъже, които възприемат себе си като жени могат да се състезават наравно с жените. Един такъв състезател, който представя себе си за жена -Тиа Томпсън се готви да се състезава през 2020 г. в игрите в Токио в отбора по волейбол.

В Щатите, в съблекалня на магазин от веригата Таргет мъж, който счита себе си за жена е снимал осемнадесетгодишно момиче и разпространил снимката му в интернет. Отново в САЩ транссексуални мъже, преоблечени като феи са посетили детска градина и са разговаряли с децата. Едно момиченце е изпитало паническа атака от страх да не се превърне в момче на път за вкъщи.

Опит за легализиране на гей-браковете
​https://trud.bg/опит-за-легализирането-на-гей-бракове/

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *