Общо 731 организации от 9 страни-членки на Европейския съюз изпратиха писмо до управлявашите в Европа изразявайки сериозна загриженост от последствията от решението на Съда на ЕС, по делото Коман, което ще излезе на 5 юни.

В писмото организациите посочват, че ако Съдът на ЕС приеме заключението на генералния адвокат по делото и позицията на Европейската комисия, в които понятието “съпрузи” съдържа и “съпрузи от един и същи пол”, то националните законодателства и Конституциите, уреждащи семейните отношения, ще бъдат грубо потъпкани. 

Според организациите решението ще доведе до узаконяване на еднополовите съюзи и бракове и до осиновяването на деца от еднополови двойки, без провеждане на демократичен дебат по въпроса на национално ниво.

Делото Коман разглежда случая на румънският гражданин Адриан Коман и неговият партньор, гражданин на САЩ Робърт Клайбурн Хамилтън, които сключват еднополов брак в Белгия през 2010г. Когато Румъния, в съответствие с националното си законодателство, отказва да признае бракът им в Румъния, те решават да съдят правителството. Двойката твърди, че тяхното право на свободно движение в рамките на ЕС е било нарушено. През 2016 г. румънският Конституционен съд отправя запитване към Съда на ЕС с искане за дефиниране  понятието „съпрузи“ в законодателството на ЕС, касаещо правото на свободното придвижване.

Според организациите решението ще създаде хаос и разделение, а не хармонизация. Наличието на две дефиниции на „съпрузи“ или „брак“,  едната от които установена с вътрешното законодателство и друга наложена отвън, би създало правен хаос и довело до погазване на националните Конституции. С течение на времето вътрешните дефиниции на брака ще се лишат от действие и съдържание, се казва в писмото.
Понастоящем 6 държави-членки на ЕС (Румъния, България, Латвия, Литва, Полша и Словакия) не признават фактическото съжителство или гражданските съюзи на лица от един и същи пол. Четиринадесет държави-членки определят брака като съюз между мъж и жена.

Шест от тези държави са приели тази дефиниция и в своите Конституции. Въпреки това, всички те ще бъдат задължени, вследствие на решението на Съда на Европейския съюз по случая Коман, да признаят правното действие на брака, сключен от лица от един и същи пол. Ако държавите-членки са принудени да признаят сключените в чужбина еднополови бракове, те не биха могли да запазят своите национални законодателни разпоредби, уреждащи брачните отношения.  

“Във време, когато Европейският съюз стои на нестабилни основи, Съдът на ЕС и останалите институции на ЕС трябва да са внимателни да не продължават да разделят и разпокъсват eвропейската общност”, посочват организациите. 

Подкопаването на националните и конституционни дефиниции за брака и отхвърлянето на демократични процеси е неприемливо за проекта Европейски съюз, основан на зачитането на културното, религиозното и националното многообразие,” завършва писмото.

източник: Асоциация общество и ценности, email: [email protected] 

Още информация по темата:

Писмото може да видите тук.

Има ли право Съдът на ЕС да редефинира брака в общността?
https://www.sva.bg/%d0%b8%d0%bc%d0%b0-%d0%bb%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%be-%d1%81%d1%8a%d0%b4%d1%8a%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%b5%d1%81-%d0%b4%d0%b0-%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%b5%d1%84%d0%b8%d0%bd%d0%b8%d1%80%d0%b0-%d0%b1/

Делото Coman и др.: http://curia.europa.eu/juris/liste.jsf?language=en&num=C-673/16

Позицията на генералния адвокат по делото Coman & others:
https://eur-lex.europa.eu/content/news/CJ_term-spouse-same-sex-marriage.html

Адриан Коман е международен директор по програми за правата на човека на Фондация „Аркус“, която финансира случаите на ЛГБТ по целия свят. През 2012 г. Фондация „Аркус“ финансира Държавния департамент на САЩ с 1 милион долара за популяризиране на правата на ЛГБТ по целия свят.

Доклада на фондация ARCUS за 2012г.: https://issuu.com/emersonwajdowiczstudios/docs/arcus_ar2012_social_justice

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *