Неоснователно е искането на ООН да преосмислим термина „джендър“. Това се казва в писмо от Асоциация общество и ценности до докладчика на ООН по въпросите за насилието над жени Дубровка Симонович. Повод за обръщението са препоръките за преосмисляне на позицията на България за ратификация на Истанбулската конвенция и коректен превод на термина „джендър“. 

Според сдружението, предвид обстойния анализ на Конституционният съд на България на значението на термина „джендър“, в т.ч. определението дадено за термина „джендър идентичност“ в Обяснителния доклад и практиката на тълкуването му от европейските институции, препоръката ѝ за преосмисляне на значението му е неоснователна.

Поискай оттегляне подписа от ИК

В писмото се посочва решението на Конституционния съд, от което става ясно, че понятието “джендър” присъства в Конвенцията като самостоятелна категория, различна от пола като биологична същност.
В него се казва още, че Конвенцията проправя път към въвеждане на понятията „пол” (джендър), и „идентичност, основана на пола“, което ще наложи създаване на процедури, осигуряващи правно признаване на пол, различен от биологичния, в разрез с Конституцията.

Във връзка с препоръката за прилагане на европейската директива (2012/29/ЕС), съдържаща термините “джендър” и “полова идентичност”, в писмото се посочва, че тя касае единствено жертвите на престъпления и същата не обвързва страните-членки с конкретна правна дефиниция на термина “полова идентичност”, за разлика от Истанбулската конвенция.

Повдигнат е въпросът дали ООН допуска, че САЩ не са наясно със значението и тълкуването на термина “джендър”, предвид, че страната по-рано тази година се обяви против използването на думата „джендър“, в Резолюция на ООН, поради това, че термина се използва за насърчаване правата на трансполовите. 

От сдружението се позовават и на излязлото този месец становище на Венецианската комисия към Съвета на Европа, в което се казва, че Комисията не може да предвиди конституционните последици от Истанбулската конвенция за държавите членки. 

Предвид постановеното от Конституционния съд решение относно Истанбулската конвенция сдружението счита като форма на вмешателство във вътрешните работи на страната настиска за нейната ратификация.

​В писмото си до докладчика на ООН по въпросите за насилието над жени Дубровка Симонович от Асоциацията препоръчват тя да се срещне и с различни представители на гражданското общество в България, както и с представители на Българската православна църква и традиционните за страната ни вероизповедания. Целта е да се запознае с различни гледни точки по проблема.
източник: Асоциация общество и ценности

Писмото може да видите на: Писмо в отговор препоръката на ООН да преосмислим позицията си за Истанбулската конвенция

Пресконференцията на г-жа Симонович вижте на: http://www.bta.bg/bg/video/show/id/0_i3wkdzvq?fbclid=IwAR0s2S2G-z-JfLMPJLT1UId7M4eRg6V65xLkPRiHlZWrgbpWEROn446aJqc

Поискай оттегляне подписа от ИК!

С оглед усилващия се натиск от страна на ЕС и ООН, противно волята на българското общество и решението на  Конституционния съд еважно да поискаме от управляващите България да оттегли подписа си от Истанбулската конвенция с петицията на:
https://civilactionbg.com/поискай-българия-да-оттегли-подписа-с/

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *