На 4 септември в пресклуба на София прес се състоя пресконференция относно промените в Новия семеен кодекс, на която бяха поканени Асоциация Общество и ценности, асоциация „Родители“, Петър Стоянович – председател на „Гергьовден“ и Калоян Методиев от партия „Общество за нова България.“ Участниците се обявиха срещу легализирането на фактическите съжителства и коментираха нуждата от преразглеждане на промените.

Те поискаха да бъде въведен 5-годишен мораториум върху всякакви поправки в него, особено засягащите семейството и в частност институцията на брака. Промените ще доведат до узаконяване на полигамията, бум на разводите и официалното оттегляне на държавата от защитата на брака като съюз, заяви Стоян Георгиев – председател на Асоциация „Общество и ценности”.

В момента над 50 процента от децата в България са родени в семейства без брак, но промените в новия семеен кодекс няма да доведат до защита на техните права, каза Цвета Брестничка – председател на Асоциация „Родители”: „Не са описани процедурите, по които могат да бъдат защитени тези права. Докато при един развод е ясно как се установяват родителските права, въпросът за издръжката, за имуществените отношения между двамата партньори, при прекратяването на регистрираното фактическо съжителство тези въпроси остават неизяснени. Дори не е изяснена процедурата, по която един партньор ще бъде уведомен, ако другият е решил да прекрати съжителството. Тази неясна форма предполага възможността децата да бъдат фактически изоставени от единия или дори от двамата родители”.

Промените в семейния кодекс могат да доведат и до узаконяване на гей-браковете, като думите „мъж” и „жена” просто бъдат заменени, заяви Калоян Методиев – председател на политическа партия „Общество за нова България”.

Законопроектът е одобрен от Министерски съвет и предстои да бъде разгледан от Народното събрание на 1-во и 2-ро четене.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=285548

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *