Гражданско сдружение “Асоциация общество и ценности” (АОЦ) използва правото си на отговор да опровергае неверни факти и твърдения в статията “Джисъс срещу “джендъра” – пред кого отстъпи Борисов за конвенцията”, публикувана на 17.02.2018г., събота, във вестник Дневник:

АОЦ е българска неправителствена огранизация създадена 2007г. с ясната цел да служи на нашето общество, защитавайки конституционни ценности и човешки права, каквото са достойнството и свободата на личността, правата на децата и родителите, брака и семейството.

В АОЦ членуват протестанти (от различни регистрирани в България протестантски вероизповедания), православни, католици и атеисти, които споделят ценностите, описани на сайта на сдружението (www.sva.bg). В АОЦ не членуват религиозни организации. АОЦ не е подкрепяно от “мощни външни или вътрешни организации”, каквито внушения се създават със статията. АОЦ разчита на финансовата подкрепа и доброволната помощ и участие на своите членове и съмишленици. АОЦ не е получавала финансиране по държавни и европейски фондове, с цел да запази своята независимост при отстояване на позициите си.

Още от самото си основаване АОЦ е участвало в общи позиции и граждански действия с организации от всеки спектър на обществото.

 1. Авторите на статията правят множество неверни и подвеждащи твърдения за АОЦ:
 • АОЦ не е изразявала, нито е подкрепяла позиции касаещи „надигащия се империализъм на Западните сили, чиито правителства не искат нищо по-малко от това да колонизират идеологически семейството“.
 • АОЦ не е излизала с позиции, нито е подкрепяла изявления, затова че „няма да се подчинят на никоя земна сила“, докато истината за брака не бъде гарантирана „от нашите закони и зачитана по нашите земи“.
 • В АОЦ не членуват хора завършили “Burning Bush University”(твърдение базирано на непроверена информация), чиято мисия напълно подвеждащо е цитирана в началото на статията.
 • АОЦ не се е обявявала против разводите.
 • АОЦ не е изразявала “хомофобски” позиции, а е защитавала установените в Конституцията на страната ни дефиниции и ценности.

  2. Изненадани бяхме от следния пасаж във въпросната статия “в участието си на 21 януари в предаването „Референдум“ на БНТ тя нито веднъж не афишира своята принадлежност към религия или църква.”

Защо ”Дневник” очаква участниците в обществен дебат да декларират принадлежността си към дадено вероизповедание при обсъждането на един законопроект? Трябва ли да използваме факта, че един от най-активните членове на АОЦ в медийните дебати срещу Конвенцията е православен християнин?
Защо никъде в статията не се коментират тезите и аргументите* на опонента или предоставените от него доказателства?

Според чл. 37 от Конституцията никой не е длъжен да дава сведения за своите вярвания и убеждения и не следва да бъде преследван вербално или ограничаван в правата си, заради личните си религиозни убеждения.

При представяне на позициите си АОЦ никога не е използвала религиозни аргументи или личностни нападки, а се е позовавала единствено на научни тези и анализи на политики в други страни.

В стремежа да се разобличат опонентите на Истанбулската конвенция статията се фокусира изцяло върху твърдения, насочени към личността на опонента, а не към неговите аргументи*. Така ние за пореден път оставаме с впечатление, че нашите тези не могат да бъдат оборени.

В статията се посочва, че г-жа Джоргова е канена на почти всеки телевизионен дебат, за да говори срещу Конвенцията, докато тя е участвала в един единствен телевизионен дебат – на този в “Референдум,” по БНТ.

За удобство на Вас и Вашите читатели искаме да уточним основните причини, поради които ние не желаем Истанбулската конвенция да се ратифицира:

 1.  Тя крие сериозни рискове и последствия за жените, децата, родителите, брака и семейството.
 2. Тя въвежда термините “джендър” (социален пол) и “полова идентичност,” несвързани с биологичния пол на лицата. (чл. 3в, чл. 4 т.3)
 3. Мъжът ще следва да бъде третиран като жена от закона, ако така се е идентифицира, и обратното – жената като мъж. (чл. 4 т.3 от Конвенцията и т. 53 от Обяснителния доклад).
 4. Провеждане на социален експеримент с децата на България, чрез насилствено налагане на нов мироглед, а именно, че полът не е биологична даденост, а е социален конструкт. Това е експеримент, който може да нанесе непоправими щети на крехката психика на децата. Това е и експеримент, който ще се провежда без изричното съгласие на родителите. (чл. 14 ал.1 от Конвецнията, т. 53 от Об. доклад)
 5. Загуба на суверенитет на страната ни (гл. 9 чл. 66-68)
 6. Нарушаване на правото и задължението на терапевти, специалисти и свещенослужители за запазване конфиденциалността на споделеното. (гл. 4 чл. 28)
 7. Неяснота относно законовите и конституционните промени, които ще се наложат в случай, че ратифицираме Конвенцията.
 8. Неяснота относно финансовите задължения, които ще трябва да поеме страната ни е случай, че ратифицираме Конвенцията.
 9. Липса на еднозначност на текстовете на конвенцията и нуждата от тълкуване от ЕСПЧ в Страсбург.
 10. Според чл. 78 от Конвенцията България няма право на резерви по отношение на определението за пол и полова идентичност. 
 11. Липсата на точен превод на текста на конвенцията и текстовете към нея;.
 12. Тя не е част от европейското право и България не е длъжна да я ратифицира.

Считаме за недопустимо да се атакуват критиците на Истанбулската конвенция, въз основа на тяхната религиозна принадлежност и убеждения. Неприемливо е също, да се опитвате да маргинализирате и стигматизирате български граждани изразяващи различни позиции от тези на медията Ви.  

Гражданско сдружение “Асоциация общество и ценности”

София, 20.02.2018г.

* Отворено писмо на Асоциация общество и ценности, заедно с още над 50 организации: https://www.sva.bg/%d0%bd%d0%b0%d0%b4-50-%d0%be%d1%80%d0%b3%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%b7%d0%b0%d1%86%d0%b8%d0%b8-%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%ba%d1%80%d0%b5%d0%bf%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d0%be%d1%82%d0%b2%d0%be%d1%80%d0%b5%d0%bd%d0%be/

Становище на Асоциация общество и ценности, по повод общественото обсъждане на Истанбулската конвенция: https://www.sva.bg/%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8%d1%89%d0%b5-%d0%bf%d0%be-%d0%bf%d0%be%d0%b2%d0%be%d0%b4-%d0%b7%d0%b0%d0%ba%d0%be%d0%bd%d0%be%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b5%d0%ba%d1%82%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d1%80/

Информацията за членството на Асоциация общество и ценнности в организацията Световен конгрес на семействата на сайта на АОЦ е актуализирана. Сдружението е платило членски внос само  за 2012 година. От 2013 г. насам АОЦ не е в течение на дейността и позициите на Конгреса.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *