София, 17 юли, 2013г. Асоциация Общество и Ценности заедно с други граждански организации изпратиха писмо във връзка с полицейските репресии и нарушаване правата на мирно протестиращи граждани в т.ч. възрастни хора и майки с деца, с полицейски побои, насилие, неправомерни арести и използване на сълзотворен газ от страна на френските власти по време на мащабните протести в Париж срещу узаконяването на еднополивите браковете и правото им да осиновяват деца. Писмото е адресирано до президента Плевневлиев, министъра на външните работи на РБългария и посланика на Република Франция у нас.

В писмото се казва: «Противно на основните принципи на демокрацията и върховенството на закона, каквито държава като Франция претендира да спазва, гарантиращи правото на свобода на словото и събранията, френските власти използваха незаконни полицейски репресии спрямо стотици хора. Резултатите са сериозни и тежки нарушения на правата на човека.”

В тази връзка организациите посочват неправомерното арестуване на 343 души по време на протестите между 24 и 26 май и задържането им в ареста в срок до 3 дни, което европейски правозащитни организации определят като «произволно и политически мотивирано». Данните и подробните показания на над 100 души са представени в доклад по време на 24-та сесия на ООН по правата на човека в Женева юни месец от директора на «Европейски център за законност и справедливост.» 

В писмото си организациите отправят апел към президента да изрази  ясна позиция срещу нарушаването на човешките права, като осъди полицейското насилие и произвол спрямо стотици мирни граждани по време на протестите в защита на семейството във Франция.

Те апелират към посланика на Франция у нас, страната да предприеме спешни мерки за осъждане произвола и насилието от страна на полицията и да защити човешките права и свободата на френските граждани.

«Считаме, че подобно преследване на хора, които мирно изразяват възгледите си и защитават семейни и общочовешки ценности, високо ценени от хората по света, в т.ч. и от гражданите на България са неприемливи и несъвместими с демократичните принципи и международните спогодби за правата на човека, по които Франция е страна», се казва още в писмото.

Организациите призовават за активната намеса на външния министър относно мерките, които Съвета на Министрите следва да предприеме, за да може френските власти да прекратят насилието, разследват закононарушителите и предотвратят подобни прояви в бъдеще.

За контакт: Асоциация Общество и Ценности

Линк към текста на писмото: https://www.sva.bg/%d0%bf%d0%b8%d1%81%d0%bc%d0%be-%d0%b0%d0%bf%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d1%80%d0%b0%d1%89%d0%be-%d0%b7%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d1%89%d0%b8%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%bc%d0%b8%d1%80%d0%bd%d0%be-%d0%bf%d1%80%d0%be/

Допълнителна информация:

На 18 май 2013, френският президент Франсоа Оланд подписа закон, който позволява брак между хора от един и същи пол, както и осиновяването на деца от такива двойки. Законът бе одобрен от френския законодател въпреки несъгласието на голяма част от обществото. Решението за приемането на този закон,  доведе до масови протести в различни градове на Франция от страна на гражданите, които се изправиха в защита на семейството и децата.

Писмото е изпратено от името на Асоциация Общество и Ценности, Родителски комитет и Граждански форум за защита на детето и семейството.


(1)http://www.lifesitenews.com/images/pdfs/Rapport_ECLJ_EN_testimonies_of_victims_repression_in_France(1).pdf

(2) http://assembly.coe.int/ASP/XRef/X2H-DW-XSL.asp?fileid=19737&lang=EN

(3) https://www.youtube.com/watch?v=dRyXkhLZoBw&feature=player_embedded

Още материали по темата:
Брутално полицейско насилие срещу демонстранти в подкрепа на семейството

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *