Осем граждански организации, в т.ч. три вероизповедания изпратиха вчера СТАНОВИЩЕ до Парламента (Председателя на Народното събрание, председателите на Комисията по правни въпроси, Комисията по правата на човека и вероизповеданията и до Парламентарно представените партии), по повод внесените от представители на ДПС промени в Закона за вероизповеданията.

Предложената от ДПС промяна в закона бе част от дневния ред на заседанието на правната комисия същия ден (четвъртък, 23.09). Тази промяна дава право на Съда да свика върховния орган на религиозните общности по искане на повече от половината от регистрираните местни поделения на вероизповеданието и при настъпването на извънредни обстоятелства.

Организациите са на мнение, че нито от мотивите на вносителите, нито от Устава на Мюсюлманското вероизповедание не се вижда какъвто и да е проблем със свикването на представителния им орган. 

Според тях наличието на «извънредни обстоятелства» за намеса от страна на държавата ще доведе до противозаконна намеса в дейността на независимите религиозни общности и техните вероизповедания тъй като няма обективно съдържание и дава възможност за произволни интерпретации. 

Организациите посочват, че начинът, по който е изградено българското законодателство не  допуска невъзможността да се приложат разпоредбите на действащо право (или наличието на т. нар. „правен вакум“). 

Не на последно място в становището са адресирани мотивите на вносителите свързани с разрешаването на съществуващ според тях конкретен проблем на едно конкретно и изрично посочено вероизповедание. 

Според експерти и юристи подобен подход за разрешаване на конкретни лични или корпоративни интереси е недопустим в законодателната дейност и противоречи на принципите на правовата държава и принципа на разделение на властите.

*Становището е изготвено от адв. Иван Груйкин от Гражданска инициатива „Справедливост“. 

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *