Искането за защита на децата и за отхвърляне на еднополовото родителство и осиновявания е подкрепено от 50 граждански организации и над 14 120 граждани у нас

София, 21.09.2023г. Асоциация Общество и Ценности поиска в писмо от министъра на правосъдието и министъра на външните работи страната ни да обжалва излязлото наскоро решение на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). Съгласно него България трябва да признае и защити съюза на лица от един и същи пол. То е по повод заведеното от Д. Коилова и Л. Бабулкова дело, заради отказа на властите ни да впишат в своите регистри семейното положение на първия жалбоподател като „женен“.

Писмото отразява и изразената позиция, на 50 граждански и родителски организации и над 14 120 граждани, в онлайн петицията, която, заедно с други сдружението е внесло наскоро на среща в Министерство на правосъдието, за отхвърляне на Регламента за родителството, който ако бъде приет ще узакони родителството и осиновяванията от страна на еднополови двойки в целия ЕС. 

Решението на ЕСПЧ буди силно безпокойство с оглед последствията върху децата, семейството, обществото и бъдещето на страната ни, понеже поставя интереса на възрастните над правата и интереса на децата, се посочва в писмото.  

В него се казва, че ако България легализира еднополовите партньорства, това ще доведе до предефиниране на брака, семейството, родителството и нарушаване на правата и най-добрия интерес на детето.

Детето е същество, със собствени права, вкл. правото да има и познава своите майка и баща, се посочва в писмото и незачитането на това право нарушава най-добрия интерес на децата и се отразява върху тяхното израстване, емоционално и психично здраве и развитие. 

Според инициаторите на писмото необжалването на решението противоречи на Конституцията на България и на решенията на Конституционния съд по повод делото за Истанбулската конвенция и делото за значението на пола. В тях съдът потвърди съществуването на два биологично определени пола – мъжки и женски и свързването на родителството с баща-мъж и майка-жена.  

България следва да настоява пред Голямата камара на ЕСПЧ, че никоя норма от Конвенцията или друг задължителен инструмент на международното право не налага на страната положително задължение да признава или регулира брак или друга форма на еднополова връзка, се посочва още в писмото. 

Ако България узакони еднополовото съжителство тя ще бъде принудена да обърне гръб на принципи в правото, които отразяват националната си идентичност, ценности, както и на волята на над 2/3 от народа, споделят от Асоциация Общество и Ценности, позовавайки се на данните от проведено национално проучване. 

Практиката в други страни показва, че след узаконяване на фактическото съжителство, не след дълго, страните биват принудени да узаконят еднополовите съжителства, а след това и еднополовия брак. Гърция е пример за това. 

Никоя норма от Конвенцията за правата на човека или друг задължителен инструмент на международното право не налага на страната ни задължение да признае или регулира еднополовия брак или друга форма на еднополова връзка, се посочва още в писмото.

Решението ще влезе в сила след по-малко от три месеца, в случай  че България междувременно не го обжалва. 

Редица страни в ЕС, освен България, сред които Румъния, Полша, Словакия, Латвия и Литва не са осигурили правно признаване на еднополовите съжителства въпреки натиска. Като насърчаващ е посочен примера на Румъния, чиито  Граждански кодекс, влязъл в сила преди няколко години, изрично забранява не само еднополовите бракове и равнопоставеността между брака и всякакви форми на съжителство, но и признаването на еднополовите бракове и гражданските съюзи, сключени извън територията на Румъния, било то от местни или чужди граждани. 

Писмото, заедно с препратките, допълнителните бележки може да видите на: https://www.sva.bg/писмо-с-искане-за-обжалване-решението/

Източник: Асоциация Общество и Ценности

За повече информация и контакт: [email protected]

Подобни статии

6 коментара

 1. Всяко дете трябва да има майка, която да го дари с обич и нежност и баща, който освен обич и нежност да му даде закрилата на силния мъжки пол. Само в такава среда децата ще пораснат обгрижвани и здрави психически.

 2. Еднополовите бракове са в пълно противоречие с ценностната система на целия български
  народ! Недопустимо е един здравомислещ човек, а още повече институция да с
  позволи да се налагат еднополови бракове в България!
  Аз съм християнка, майка, баба и прабаба, учителка – обществено ангажиран член на нашето общество и се противопоставям абсолютно на това изкривяване на моралната ценностна система, създадена от Всемогъщия Творец!

 3. Всеки е със свободна воля да си направи своя избор, но защо трябва да го налага над останалите. Няма по-естествено нещо от връзката между мъжа и жената, която поддържа човечеството, иначе ще се затрием. Искам детето ми да расте в нормална, естествена за произхода му среда..

 4. Подкрепям искането.
  Не одобрявам еднополовите бракове.
  Това е противоестествено и лош пример за децата ни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *