УВАЖАЕМИ Г-Н ПРЕЗИДЕНТ,

УВАЖАЕМИ Г-Н ПРЕЗИДЕНТ,
Силно сме обезпокоени от Вашето изказване за „бързо приемане“ на Семейния кодекс по време на провелата се на 30 март, 2009г. среща по проблемите на децата (публикувано в онлайн изданието на в. Дневник на 30.03.2009 г.), както и за използване на Вашите правомощия като Държавен глава за оказване натиск върху парламентарното ръководство, Премиера и коалиционните партньори да гласуват Законопроекта за Семеен кодекс в настоящия му вид.

Като граждани и неправителствени организации напълно подкрепяме приемането на улеснените процедури за осиновяване, но категорично настояваме „Фактическото съпружеско съжителство“ да отпадне от Законопроекта.

Изразеното от Вас желание за бързото приемане на Законопроекта за Семеен кодекс в настоящия му вид означава, че пренебрегвате позицията на гражданското общество у нас, хилядите писма на граждани, петициите на неправителствените организации, позицията на Българската православна църква и представените у нас вероизповедания, проведените дискусии и кръгли маси по проблема и мирните протести в подкрепа на Българското семейство и деца.

С настояването си за „бързо приемане“ на промените в Семейния кодекс Вие не само настоявате за узаконяване на полигамията (многоженството), кръвосмешението и хомосексуалните фактически съжителства, но открито апелирате за „легалното“ нарушаване на Конституцията на Република България с въвеждането на паралелната институция на съпружеското съжителство.

Фактическото съпружеско съжителство не отговаря на семейните традиции и нагласите на гражданите в Република България и е против ценностите на българския народ и прерспективите му за развитие, определени в Конституцията.

Въвеждането на фактическите съпружески съжителства не защитава децата. При тях не съществуват стимули за припознаването им от бащата, нито се гарантира доказването на произхода им. Приемането на закона в настоящия му вид ще доведе до многократно увеличаване броя на изоставените деца в домовете.

Чрез фактическото съпружеско съжителство България се връща назад към примитивните форми на семейни отношения от полигамен вид и излага децата на риск. Ние не желаем това.

Апелираме към Вас да използвате правомощията си да защитите една от малкото ценности, които като народ сме съхранили през вековете и да настоявате за отпадане на Фактическото съпружеско съжителство.

С уважение:


Стоян Георгиев, председател на Гражданско сдружение „АСОЦИАЦИЯ ОБЩЕСТВО И ЦЕННОСТИ“
адв. Диана Даскалова, учредител на Фондация „ЦЕНТЪР ЗА ПРАВНА ПОМОЩ – ГЛАС В БЪЛГАРИЯ“
адв. Иван Груйкин, председател на ГИ „СПРАВЕДЛИВОСТ“ 
инж. Снежинка Цветнова, представител на Група ГЕО
Иван Христов, представител на МРЕЖА ЗА ГРАЖДАНСКО УЧАСТИЕ И ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ
Ст.н.с. инж. Вилям Попов, председател на ГС «КОМПЕТЕНТНОСТ И МОРАЛ» 
И Сдружение «ПСИХОТРОНИК»
Пламен Димитров, председател на СИНДИКАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ УЧИТЕЛИ, община Якимово
Аделина Парцеклийска, ХРИСТИЯНСКА АСОЦИАЦИЯ НОВА НАДЕЖДА НА ИНВАЛИДИТЕ 
инж. Петър Пенчев, член на обществения съвет на АСОЦИАЦИЯ НА СВОБОДНОТО СЛОВО „АННА ПОЛИТКОВСКАЯ“
Веселин Димитов – председател на „ЕКОСДРУЖЕНИЕ ВРЪБНИЦА-НАДЕЖДА

ДО
Г-Н ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ
ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
София 1123, „Дондуков“ 2 /Дирекция „Приемна“/

КОПИЕ ДО:
Г-Н ГЕОРГИ ПИРИНСКИ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАРОДНО СЪБРАНИЕ
София 1169, пл. Народно събрание № 2
Г-Н АНГЕЛ НАЙДЕНОВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА
НА КОАЛИЦИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ
София 1169, пл. Народно събрание № 2
Г-Н ПЛАМЕН МОЛЛОВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА НДСВ
София 1169, пл. Народно събрание № 2
Г-Н АХМЕД ДОГАН
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА ДПС
София 1169, пл. Народно събрание № 2
Г-Н ЯНАКИ СТОИЛОВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА ПО ПРАВНИ ВЪПРОСИ
София 1169, пл. Народно събрание № 2
БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ

София, 2 април, 2009 г.

* Малко след изпращането на писмото получихме потвърждение за подкрепа от още три неправителствени организации: „Българска християнска медицинска асоциация“ в лицето на д-р Елеонора Енчева, д-р Вяра Мчаус, д-р Благодатка Неделчева и Петър Вълков; от“Институт за принципи на правото“ и „Адвокати Европа“ в лицето на адв. Лъчезар Попов.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *