Споделяме информацията по-долу, с цел да осветлим неверните твърдения за гражданско сдружение “Асоциация общество и ценности” (АОЦ), неговите членове и съмишленици, изложени в публикацията “Заложници на 20 000 нечетящи и уплашени българи” на 30.04.2019г. в онлайн изданието на в. Дневник.

Повод за публикацията е временното спиране на политическо ниво на Стратегията за детето 2019-2030, изработена с финансовото съдействие на Норвегия и в голяма степен въплатила концепцията на тяхната служба за защита на децата. В нея авторката посочва, че всички са видели “истерията, фабрикуваните лъжи и нелепите пояснения колко ужасно се живее на Запад, особено в Скандинавието.”

В тази връзка, в края на месец април 2019г. бяха излъчени серия от телевизионни репортажи на разследващата журналистка Мария Цънцарова от BTV[1], които освен потресаващите истории на потърпевши български родители и очевидци на случващото се с децата в Норвегия, бяха изнесени и официалните данни за Норвегия за 2016 година, разкриващи следното: 

58 890 са родените деца през 2016г.
58 200 са подадените сигнали за деца в риск за същата година
54 620 са случаите на намеса на норвежката служба 
21 848 деца са изведени от техните семейства 

Петиция срещу Стратегия за детето

Данните показват, че в 40% от случаите при подадени сигнали децата биват отнети насилствено от техните семейства и настанени в приемни такива. Причините, изброени от родители в репортажите са, че дете може да бъде отнето поради кариес, петно на блузката, бебешки плач или дори когато съседът иска да си отмъсти на семейството, понеже кучето им лае. Родители, отгледали децата си там споделят, че са живеели в непрекъснат страх, докато децата им не навършат 18 години, поради фактът че могат да бъдат отнети. Именно това е един от поводите АОЦ, заедно с други, да se противопостави на подобни политики у нас, заложени в Стратегията за детето 2019-2030, със становище в сайта civilactionbg.com[2], подкрепено от близо 20,000 четящи и с право разтревожени българи, чиито брой продължава да расте.

Асоциация общество и ценности е гражданско сдружение, отстояващо традиционните ценности по отношение на гарантиране на достойнството и свободата на личността, брака и семейството. Позициите на АОЦ се основават на издържани аргументи, проучвания, статистики и анализи на последствията от дадени политики в други страни. 

Позициите на АОЦ нямат политическа нито религиозна насоченост. Сдружението обединява християни от трите клона на християнството – православни, протестанти и католици, както и нехристияни, които споделят мисията и ценностите, описани на сайта на сдружението www.sva.bg. АОЦ няма представители във властта и в него не членуват “сектанти”.  В този смисъл окачествяването на църкви, част от протестантството, като втори по големина клон на християнството в световен мащаб като “секти”, и протестантските вярващи като сектанти, напомня за методите използвани от бившата Държавна сигурност, а в недалечното минало и от партиите, които г-жа Александрова споменава. 

АОЦ не осъществява „антиевропейска пропаганда,”  нито защитава “руски интереси.”  Това е видно от позициите на АОЦ по въпроси свързани с достойнството и свободата на личността, касаещи сурогатството, свободата на съвестта и вярата и др. 

Асоциация общество и ценности се застъпва за правото на всяка страна членка сама да определя политиката си в сферата на брака и семейството, образованието и здравеопазването, залегнало в Хартата за основните права на Европейския съюз [3].

Несъстоятелно е твърдението, че представители или членове на АОЦ “са късали плакати съдържащи държавния телефон за деца”, и че същите са се хвалили с това си действие. Сдружението не подкрепя нито одобрява подобни похвати и винаги е осъществявало дейността си в съответствие с действащото законодателство, като открито е изразявало позициите си.

Във връзка с позициите на Асоциацията, засегнати от авторката:

  1. АОЦ е против узаконяването на сурогатството, понеже то експлоатира жените и третира децата като стока. Независимо дали говорим за алтруистична услуга или такава срещу заплащане, последствията за децата са едни и същи. Сурогатството нарушава не само българското[4], но и международното законодателство[5]. През 2016г. Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа окончателно отхвърли предложението за узаконяване на сурогатството в 47 страни членки[6]. Национална мрежа за децата, в която г-жа Александра Георгиева пише, че работи като експерт, през 2011г. излезе с официална позиция против сурогатното майчинство[7]. Препоръчваме на авторката да се запознае с нея, както и последствията от сурогатството в други страни върху жените и децата.
  2. АОЦ се обяви против въвеждането на фактическото съжителство и допринесе за отхвърлянето му през 2009г. То води до легализиране на еднополовите съжителства, нарушаващи правото на всяко дете да има баща и майка, да ги познава и да бъде познавано от двамата си родители (потвърдено от препоръка на Комисията за защита от дискриминация[8]). С фактическото съжителство България щеше да легализира не само еднополовите съжителства, но също полигамията, кръвосмешенията и предаването на болести, представляващи сериозна опасност за живота или здравето на поколението и/или на партньора.[9]

Считаме, че публикуването на този материал от страна на в. Дневник е пореден опит да се маргинализират не само споменатите организации и общности, но и хилядите противници на Стратегията на детето, даваща неограничени права на държавните служители над семействата и децата в България.

Асоциация общество и ценности
[email protected], www.sva.bg

Подкрепи дейността ни

​[1] https://btvnovinite.bg/story/?story=310&fbclid=IwAR0_VjF3WeCUok64ouQPIcQj5To0HBLqEzuLqmEMNZ-tb2SUZzISm1uAMdA

[2] https://civilactionbg.com/поискай-отхвърляне-на-националната-с/

[3] Харта за основните права на Европейския съюз, чл. 9, чл. 14, чл. 35

[4] Наказателния кодекс (чл.182а), Наредба №28 от 20.06.2007 г.

[5] Европейската конвенция за правата на човека, Конвенцията за правата на децата, Конвенцията за правата на жените и др.

[6] Съвета на Европа окончателно отхвърли сурогатството

[7] http://nmd.bg/Position/stanovishte-na-natsionalna-mrezha-za-detsata-otnosno-predlozheniya-zakonoproekt-reglamentirasht-surogatnoto-maytchinstvo/

[8] Препоръка N2/01.07.2008 г. на Комисията за защита от дискриминация (КЗД), съгласно българското и международно право.
​След въвеждане статута на фактическото съжителство Гърция бе принудена да узакони еднополовите съжителства, довели до узаконяването по-късно и на еднополовите бракове. 

[9] Проф. Огнян Герджиков в интервю за вестник Труд потвърди, че „лица с неразтрогнат граждански брак могат да сключат фактически брак“ (бр. 97/20490 от 07.04.2008 г.). От същото интервю стана ясно, че при фактическото съжителство не са предвидени ограничения роднини по права линия, братя и сестри, както и лица страдащиот болест, представляваща сериозна опасност за живота или здравето на поколението или на другия съпруг да сключат законно съжителство.

Петиция срещу Стратегия за детето

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *