Днес Националната комисия за борба с трафика на хора към парламента организира кръгла маса. Отново темата е: ЗА или ПРОТИВ легализацията на проституцията у нас. Това се случва месец след като правителството официално заяви позицията си срещу легализацията на проституцията в лицето на Румен Петков и Борис Велчев и в присъствието на президента Първанов, министъра на Правосъдието – г-жа Тачева и други високопоставени лица, по време на конференция срещу трафика на жени. Малко преди конференцията правителството направи „разък завой“ в политиката си, с който беше преустановена и работата на групата подготвяща законопроект за легализирането й.

На 18 октомври, по случай Европейския ден за борба с трафика на хора, тази позиция бе отново затвърдена от различни представители на властта и намери широко отразяване в медиите. 

След всичко това днес отново разбираме, че експерти обсъждат да се легализира или не проституцията у нас. В онлайн изданието на вестник „Дневник“ например се казва:

„Оформя се позицията, че в България не трябва да се легализира проституцията. Това каза по време на Кръгла маса „За и против легализирането на проституцията в България в контекста на трафика на хора – гледни точки и добри практики“, Христо Манчев – заместник-главен прокурор на България и член на Националната комисия за борба с трафика на хора…“

Дотолкова целенасочено някои наши институции си изпълняват „план-програмата“, че вместо да продължат оттам докъдето други са стигнали, те отново се връщат на стартовата линия. Понякога е нужно да признаеш постигнатото от друг и да го доразвиеш, като например създаването на правни механизми за намаляване на трафика и сексуалната експолатация. Останалото, често пъти е отчитане на дейност. 

По-натам журналистът от вестник „Дневник“ отбелязва:

Участниците в Кръглата маса ще бъдат запознати със законовите рамки, с добрите практики по проблема вХоландия, Швеция, Норвегия, САЩ и Великобритания. Дискусията се организира от Националната комисия за борба с трафика на хора към парламента.“

Интересно би било да разберем добрите практики, които колегите от Холандия са споделили на кръглата маса? Вероятно са споменали една от последните такива предприета от кмета на Амстердам, за затваряне на 1/3 от витрините в квартала на „Червените фенери.“ Това за пореден път сочи, че легализацията на проституцията не води до нищо добро. В Амстердам например това е довело до съсредоточаването на бизнеса в ръцете на мафията и основно в лицето на един човек, като в голямата си част този бизнес остава в сивата икономика и съдейства за разрастване на незаконния трафик и експлоатация.

Медиапул пише, че „В България най-строгите наказания са за сводниците и лицата, които предоставят помещения за проституция.“ Добре е да си зададем въпроса колко са закритите нелегални публични домове и колко сводници са в затвора? И легализирането на проституцията не прави ли държавата сводник, чрез закрилата на тези домове?

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *