София 19.11.2016г. Българският патриарх даде своята подкрепа и благословение на Европейската гражданска инициатива “Мама, татко и деца”. Тя цели да защити децата, брака и семейството в Европейския съюз, като поиска приемането на единни дефиниции за брак и семейство: бракът да бъде дефиниран като съюз между един мъж и една жена, а семейството – основано на брак и/или потомство. Тези определения  ще важат за общите документи и директиви на ЕС и няма да променят определенията за «брак» и «семейство» в националните законодателства. 

В писмото получено от Патриарха се казва, че Православната църква, като пазител на традиционния брак, семейството и децата подкрепя да бъде защититено правото на всяка страна членка на Европейския съюз (ЕС) сама да определя политиката си в сферата на брака и семейството, което право е залегнало в чл. 9 от Хартата за основни права на ЕС. ​

За да успее ЕГИ “Мама, татко и деца” трябва да събере 1 000 000 подписи на граждани в ЕС до 10 декември, 2016г. Всеки пълнолетен български граджданин може да подкрепи инициативата онлайн на: www.mumdadandkids.eu/bg  или на хартиената бланка, която може да се изтегли от същия сайт на инициативата.

До момента над 317 000 граждани на ЕС са дали подкрепата си за ЕГИ “Мама, татко и деца”. България е желателно да събере 12 750 подписи до 10 декември. До момента у нас близо 3000 души са подкрепили инициативата. Хартиените бланки, попълнени и полу-попълнени, следва да се изпращат до 1 декември, 2016г. на адреса на “Мама, татко и деца”: София 1309, п.к. 3, България.

Както при националните референдуми, така и за Европейските граждански инициативи се изисква гражданите да посочат трите си имена, единен граждански номер, гражданство, дата и подпис (последното важи за хартиените бланки), за да бъде зачетен подписа им. 

Онлайн данните са строго защитени на платформа на Европейската комисия и тя единствена има достъп до тях. Гражданите в София, които не позлват интернет ще могат да подкрепят хартиената бланка на инициативата в храмовете Света София и храм Света Неделя. Координаторите от сдружение “Асоциация общество и ценности” насърчават повече църкви, организации и граждани да се включат в събирането на подкрепа.

Инициативата получи подкрепа от редица граждански организации, протестантските църкви и католическите храмове в страната.  Благодарение на тях бяха събрани голяма част от подписите на хартия. 

“Мама, татко и деца” дава възможност на гражданите да отговорят на засиления неправомерен натиск от страна на Брюксел през последните години за редефиниране на брака. Пример за това е изявлението на Франс Тимерманс (заместник-председател на Европейската комисия) от юни 2015, в което той казва: „Комисията трябва да направи крачка напред и да предприеме действия към всички държави-членки на Европейския съюз, така че те да легализират еднополовите бракове и да са наравно с останалите страни.“ 

Инициативата „Мама, татко и деца“ е основана от представители на осем държави: Унгария, Словакия, Полша, Хърватия, Швеция, Франция, Португалия и Германия, представляващи организации в подкрепа на семейството. Тя е регистрирана, според изискванията на Европейската комисия под номер: ECI(2015) 000006.

За повече информация и контакт:
Михаела Джоргова, председател на
Гражданско сдружение „Асоциация Общество и Ценности“,
координатор на ЕГИ „Мама, татко и деца“ за България
тел. 0897 859 376
email: [email protected] 

PS Полученото на 18.11.2016г. от Н.П. Патриах Неофит писмо вижте тук.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *